Recikliranje testienin

Kar je ostalo, s pridom uporabite pri novi jedi

Mare Koren
27. 3. 2022, 16.16
Deli članek:

Se tudi vam kdaj zgodi, da za kosilo skuhate preveč testenin? Kam z ostanki? V nadaljevanju smo zbrali nekaj odličnih idej, ki bodo popestrile vaš vsakdanji jedilnik in poskrbele, da bodo ostanki šli za med.

Dreamstime
Testenine lahko uporabite za pripravo samostojnih jedi, enolončnic, solat pa tudi sladic. kuhane testenine

Včasih je težko načrtovati, koliko testenin se bo pojedlo za neki obrok, zato pogosto ostanejo, mi pa jih nikakor ne želimo zavreči. A če ste jih danes porabili za pripravo svoje najljubše »pašte«, jih lahko jutri dodate k juhi, prav tako pa lahko iz njih pripravite sladico.

Vedno nekaj novega

Testenine lahko uporabite na nešteto načinov, in če ste jih včeraj postregli z mesno omako, lahko danes pripravite zelenjavno in tako povsem spremenite recept. Odlično se podajo tudi k suhemu sadju. Potresene s sladkorjem ali mletimi oreščki pa hitro nadomestijo potrebo po sladici. Hladne lahko zmešamo tudi s poljubno zelenjavo in dodatki ter pripravimo solato, lahko pa jih zapečemo v pečici in tako pripravimo okusno gratinirano jed. Na hitro smo vam nanizali nekaj preprostih idej, kako porabiti ostanek kuhanih testenin, seveda pa lahko eksperimentirate do onemoglosti.

Zakaj testenine kuhamo »na zob oziroma »al dente«?

Italijani obožujejo »na zob« kuhane testenine oziroma tako imenovane »al dente«, ki so, ko jih pregriznemo, še za mnoge na pol surove. A ta priprava nam omogoča, da se testenine do konca skuhajo šele takrat, ko jih pomešamo z omako ali spečemo v pečici. Omaka bo med drugim poskrbela, da se testenine med peko ne bodo zlepile. Če jih pripravljamo skupaj z omako v ponvi, pa bomo z mešanjem poskrbeli, da se bo med zvitke in »rebra« skrila omaka in tako poskrbela za še boljši okus testenin. Seveda pa bo za končni okus zmeraj poskrbel nariban sir, postrežen ob jedi ali zapečen na testeninah.

Juha s testeninami

Pri tem receptu bomo reciklirali kar dve jedi hkrati. Juho, ki je ostala od prejšnjega dne, in testenine. Testenine lahko dodamo h katerikoli juhi, ki ji nismo dodali zakuhe, saj na ta način pripravimo krepko jed oziroma enolončnico. Če vam je od prejšnjega dne ostala goveja juha, na olju na hitro popražite nekaj zelenjave, dodajte k ponovno zavreti juhi ter primešajte še testenine. Tako bo nastala okusna zelenjavna juha, ki jo lahko postrežete kot samostojno jed oziroma si jo privoščite za krepko malico.