Hmelj pomirja, ginko izboljša koncentracijo

S temi zelišči bomo načrpali nove energije

Mojca Kopriva
26. 3. 2022, 21.02
Posodobljeno: 26. 3. 2022, 21.06
Deli članek:

Slabo razpoloženje, izgorevanje, strahovi – vsakomur se kdaj v življenju podre psihično ravnovesje. Takrat je treba hitro ukrepati in pri tem lahko dobro pomagajo zelišča.

Dreamstime
Ste nemirni, živčni in imate težave s spanjem? Izboljšavo prinesejo čaji z baldrijanom, meliso in hmeljem.

Ste utrujeni psihično in fizično? Nimate apetita in čutite nekakšno notranje nezadovoljstvo? Pomaga vam lahko sivka; ta v sebi nosi toploto in sonce Sredozemlja. Z vsakim požirkom sivkinega čaja boste dobili več življenjske moči in začutili novo energijo. Sivka odpravlja tudi motnje spanja in težave z osredotočenostjo.

Baldrijan za miren spanec

Dreamstime
Baldrijan vsebuje vsaj sto snovi, katerih kombinacija poskrbi za pomirjujoč učinek.

Vsebuje vsaj sto snovi, katerih kombinacija poskrbi za pomirjujoč učinek. Pomaga pri motnjah spanja, živčnosti in nemiru, depresivnem razpoloženju in nenehnem tuhtanju. Za čaj potrebujete eno žličko drobno sesekljane baldrijanove korenine. Baldrijan bo najbolje učinkoval, če boste dnevno popili tri skodelice čaja.

Melisa za notranji mir

Ste razdraženi in se ne morete osredotočiti? Vas zmoti že najmanjši hrup? Ne morete zaspati, čeprav ste na smrt utrujeni? Morda imate poleg tega še težave z želodcem in črevesjem, se vam vrti ali vam divja srce? Pomaga melisa. Deluje pomirjujoče in sprošča zakrčenost. Zaradi nje spet lažje spite in si načrpate novo energijo. Istočasno vas spravi v boljše razpoloženje in ste bolj sproščeni. Blaži tudi težave s srcem in prebavo.

Shutterstock
Melisa deluje pomirjujoče in sprošča zakrčenost.

Hmelj pomirja

Hmelj vsebuje humulon in lupulon, ki dokazano pomirjata. Uporaba: pred spanjem si pripravite kopel. Dvajset gramov posušenih hmeljevih cvetov prelijte s 400 mililitri vrele vode, pustite stati 10 minut, precedite in prevretek vmešajte v kad z vodo. V kopeli vztrajajte 20 minut.

Šentjanževka proti pobitosti

Njeni cvetovi že samo z videzom prinesejo sonce v življenje, v čaju pa tudi svetlobo in toploto. Šentjanževka pomaga, da se ponovno vzpostavi ravnovesje med telesom in dušo. Blaži čustvene rane.

Ginko pri težavah s koncentracijo

Njegovi listi vam pomagajo, da spet najdete življenjsko moč. Spodbujajo prekrvitev in s tem izboljšajo sposobnost koncentracije. Občutno lažje se osredotočite na bistveno, na dolgi rok pa ginko varuje tudi živčne celice.