VRTIČKARSKA SEZONA

Temperatura, vlažnost in vrsta tal so poglavitni dejavniki dobre rasti

Mare Koren
26. 3. 2022, 14.01
Deli članek:

Letošnja vrtičkarska sezona se zaradi nizkih temperatur precej zamika, za uspešen pridelek moramo namreč upoštevati pogoje rasti in razvoja rastlin. Pri tem je še zmeraj najbolj problematična temperatura zraka in tal.

Dreamstime
Poleg lege vrta je pomembna tudi temperatura in vlažnost tal. Na rast vplivajo še tip prsti, senca, ki jo dajejo denimo drevesa v bližini, gnojenost …

Če so bile včasih zime s snegom tako obilne, da so ljudje težko prišli iz enega kraja v drugega, so danes precej bolj mile in v večini zadnjih let tudi precej tople. Letošnja je sicer nekoliko drugačna, temperature pod lediščem ob jutrih vztrajajo tudi v drugi polovici marca. Temu je treba prilagoditi čas setve in sajenja, obenem pa spremljati vlažnost in temperaturo tal ter tudi osončenost.

Zakaj je pomembna temperatura tal

Če želimo uspešen pridelek, moramo upoštevati pogoje rasti posameznih sadik oziroma semen. Semena in sadike zelenjadnic namreč potrebujejo določeno minimalno temperaturo prsti, da vzklijejo oziroma zrastejo. Za uspešno in bujno rast potrebujejo optimalne pogoje, kar vključuje tudi primerno temperaturo zemlje. Ta ni pomembna le zaradi klitja, temveč tudi zaradi same kemijske sestave tal; le ob določeni temperaturi in primerni vlažnosti prsti se v njej sprostijo mineralna hranila, pomembna za rast in pridelek. Po mnenju strokovnjakov je najboljša temperatura tal za sajenje zelenjave od 18 do 24 stopinj Celzija. Semena zelenjave lahko sicer sejemo na vrt že zgodaj spomladi, ko zemlja še ne dosega te temperature, a v tem primeru morda kalitev ne bo najboljša. Vse je seveda odvisno tudi od vrste posevka.

Pomen vlažnosti

Vsebnost vode ima ključno vlogo pri obnavljanju podtalnice. Optimalna vsebnost v prsti rastlinam omogoča takojšnjo absorpcijo vode. A ni vsa voda, ki jo prst vsebuje, rastlinam dostopna. V tleh se raztopi na soli in omogoči talne raztopine, ki so pomembne za prenos hranil v klijoče ali rastoče rastline. Vlažnost moramo zato nenehno spremljati, saj le primerna vlažnost tal omogoča primerno topnost mineralov in dostop do hranil, ki jih rastline potrebujejo za rast. Voda med drugim uravnava tudi temperaturo v tleh, omogoča nastanek novih plasti in preperevanje odpadnih snovi. Prav tako je glavni element za razvoj in rast rastlin.