Vojna v Ukrajini

Padel je že osmi ruski general, ruska vojska z dvema raketama nad cilje v Lvovu

G.G.
26. 3. 2022, 14.22
Posodobljeno: 26. 3. 2022, 18.49
Deli članek:

Ukrajinske oblasti so se pohvalile, da so v napadih v bližini Hersona ubili že osmega ruskega generala. Dve ruski raketi pa so v popoldanskih urah zadeli cilje v bližini Lvova.

Reuters
Iz središča Lvova viden črn dim, ki se vije nad rafinerijo nafte.

V popoldanskih urah sta raketi prileteli na območje Lvova na zahodu Ukrajine. Guardian poroča, da sta bila tarča dveh izstrelkov, najprej se je poročalo o treh, rafinerija nafte na vzhodnem obrobju Lvova in najverjetneje telekomunikacijski stolp. Poškodovanih je bilo pet ljudi, je dejal regijski guverner Maksim Kozicki. Župan Kijeva Andrij Sadovji je dodal, da ni rakete niso zadeli stanovanjskih poslopij.

Mesto, ki leži približno 80 kilometrov od meje s Poljsko, je od začetka ruske invazije doživelo le malo letalskih napadov ruskih sil, ki so ciljale zlasti vojaške tarče v bližini mesta.

Osem ubitih ruskih generalov

Sedmi po vrsti naj bi bil general Jakov Rezancev, ki je poveljeval 49. ruskemu bataljonu, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Ubili naj bi ga v ukrajinskem napadu letalske vojaške baze na obrobju Hersona, ki je sicer pod nadzorom Rusije. Rezancev naj bi bil osmi ruski general, ki je padel v enem mesecu vojne v Ukrajini.

Denis Nasik / Wikimediacommons
Ruski general Jakov Rezancev

V soboto ni bilo bistvenih premikov »front«. Izpostavimo, da je ruska vojska zavzela mesto Slavutič, ki leži 50 kilometrov severovzhodno od jedrske elektrarne Černobil. "Ruski okupatorji so vdrli v Slavutič, zasedli občinsko bolnišnico in zajeli župana mesta," je na telegramu zapisala vojaška uprava kijevske regije. V mestu so nastanjeni uslužbenci, ki skrbijo za varnost v sicer nedelujoči jedrski elektrarni, ki je že od začetka vojne v ruskih rokah. 

Mesto Slavutič je bilo zgrajeno po nesreči v jedrski elektrarni leta 1986. Mesto leži 160 kilometrov severno od Kijeva, v njem pa živi približno 25.000 ljudi.