Ekipna zmaga v planici

Anže Lanišek: "Za takšne uspehe se živi, zato garamo in takšni trenutki bodo za vedno ostali v spominu"

G.G./STA
26. 3. 2022, 11.20
Posodobljeno: 26. 3. 2022, 15.31
Deli članek:

Na ekipni tekmi v smučarskih poletih v Planici je prepričljivo zmagala slovenska četverica v zasedbi Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek.

STA
Najboljši: Anže Lanišek, Peter Prevc, Timi Zajc in Žiga Jelar.

Ključna razlika med slovensko in norveško ekipo: Slovenci so imeli četverico enakovrednih skakalcev, ki so bili v odlični dnevni formi, Norvežani pa le trojico. Skromnejša dosežka Bendika Jakobsena Hegglija (214m, 208m) sta bila odločilna. Najdlje so sicer poleteli Timi Zajc (240,5m, 241m), Marius Lindvik (240m, 241,5m) in Halvor Egner Granerud (244m, 242m). Toda ostali Slovenci so bili dovolj blizu tem daljavam, Peter Prevc je skočil 236m, Anže Lanišek 237,5m, pa tudi Žiga Jelar je pristal pri dobrih 224,5m in 227m.

"Veseli me, da fantje dobro skačejo, vendar vsakega takšnega dosežka ne smemo jemati samoumevno. Veliko je bilo dela skozi celotno sezono, da smo lahko prišli do teh uspehov," je za TV Slovenija poudaril glavni trener slovenske vrste Robert Hrgota, katerega varovanci so se v točkovanju pokala narodov povzpeli že na drugo mesto. Za vodilnimi Avstrijci pred zadnjo tekmo sezone zaostajajo "le" še za 194 točk.

STA
Vihrale so slovenske zastave.

Zajc, ki je bil v petek tako razočaran nad četrtim mestom, da jo je nešportno mahnil kar mimo novinarjev v mešani coni, je bil danes pred mikrofonom TV Slovenija bolj zadovoljen: "Včeraj mi je malo zmanjkalo za stopničke. Po eni strani je dobro, ker veš, da so bili trije Slovenci na stopničkah, po drugi strani si pa razočaran, ker si ti ostal brez. Danes sem spet pokazal, da znam leteti, oziroma smo vsi fantje pred domačimi navijači pokazali, da smo močni."

Jelar, ki je skakal v prvi skupini z danes najboljšim posameznikom Lindvikom, je po ekipni zmagi dejal: "Zmeraj je napeto do konca, hitro se lahko kaj zalomi. Fantje smo vsi oddelali svoje in jaz sem presrečen. Mislim, da vsi živimo svoje sanje. Fenomenalno!"

Tudi kapetan ekipe Prevc je sijal od zadovoljstva: "Kaj naj rečem? Krasen dan, v skokih nikoli nič ni samoumevno. Sanjsko!" Medtem pa je Lanišek dodal: "Bilo je kar veliko pritiska, vsi so nam rekli: 'Zmagajte, zmagajte!'. A treba je bilo ohraniti mirnost do konca. Nenazadnje se za takšne uspehe živi, zato garamo in takšni trenutki bodo za vedno ostali v spominu."

Reuters
Timi Zajc je dvakrat poletel zelo daleč, čez 240,5 in 241 metrov.

Bobo
V Planici se je danes zbralo okoli 20.000 navijačev.

V nedeljo bo v dolini pod Poncami še zadnje dejanje sezone 2021/22 - posamična tekma najboljše trideseterice svetovnega pokala.