določite prioritete

Kaj je dobro vedeti pred nakupom pametne ure

Mare Koren
26. 3. 2022, 17.58
Deli članek:

Pametne ure danes krasijo roko marsikoga, pojavlja pa se tudi vedno večje zanimanje zanje. Trg je preplavljen z različnimi modeli, zato je lahko odločitev težka. Kaj moramo vedeti pred nakupom?

Dreamstime
Pred nakupom pametne ure preverite, ali je kompatibilna z vašim mobilnikom.

Izbira pametne ure ni mačji kašelj, prav tako je precejšen finančni zalogaj. Zato si je smiselno pripraviti seznam pomembnih lastnosti, na katere moramo biti pozorni pri odločanju, kateri model izbrati.

Kompatibilnost

Pametna ura ne bo smiselna, če ne bo kompatibilna z vašim pametnim telefonom, razen če jo boste uporabljali zgolj za merjenje srčnega utripa, število korakov in nekatere druge funkcije, ki jih omogoča. Zato se pred nakupom prepričajte, da izbrana ura deluje enako dobro na vseh platformah. Med večjimi platformami so AppleWachOS, Android Wear, Pebble OS, Samsung Tizen in Microsoft Band. Vse imajo svoje prednost in slabosti, sami pa izberete tisto, ki bo najbolj ustrezala vašim potrebam in željam.

Funkcije

Preverite, ali ima izbrana ura senzorje gibanja, merjenje sečnega utripa in GPS-napravo. Tako boste lažje sledili svojim treningom, pretečenim in prekolesarjenim kilometrom ter porabljenim kalorijam. 

Večina pametnih ur ima podobne osnovne funkcije, kot so predvajanje glasbe, štetje korakov, merjenje srčnega utripa in podpiranje različnih aplikacij. Ostale funkcije se od naprave do naprave precej razlikujejo. Med zmogljivejšimi boste našli možnost glasovnega upravljanja, razlikujejo pa se tudi po naboru drugih ponujenih aplikacij. Nekatere ure delujejo povsem neodvisno od vašega telefona in s pomočjo lastne SIM-kartice. Te omogočajo klicanje in prejemanje SMS-sporočil, ponašajo pa se z GPS-senzorji in zaslonom na dotik. Od ponujenih funkcij je odvisna tudi življenjska doba baterije.

Senzor gibanja in srčni utrip

Če želite uro uporabljati predvsem pri športnih aktivnostih, izberite takšno, ki je izrecno namenjena temu. V tem primeru potrebujete merilec srčnega utripa, preverite vodotesnost in možnost potopa ter odmerjanje globine. Smiselno je razmisliti tudi o podpori GPS, tako boste lahko sledili pretečenim ali prekolesarjenim kilometrom in treningom ter med drugim videli porabo kalorij.