spada med prvo spomladansko zelenjavo

Očistimo organizem, pozdravimo prehlad in spravimo prebavo v pogon

Mare Koren
26. 3. 2022, 21.32
Deli članek:

Okusne rdeče redkvice spadajo med prve okuse pomladi. Nepogrešljive so za mimogrede, v solati, ali pa si jih privoščimo na kruhu s salamo in sirom.

Dreamstime
Redkvica spodbuja proizvodnjo žolča, ki je pomemben za zdravje jeter. Vsebuje namreč sestavine, ki uravnavajo proizvodnjo bilirubina.

Rdeča redkvica je zgodnjespomladanska vrtnina, ki jo uvrščamo v družino križnic. Kot pravijo strokovnjaki, je pri njih užitno prav vse, poleg okusnih gomoljev tudi stebla in listi. Preprosta je za vzgojo, hitro raste in praviloma nima škodljivcev. Ker prenese temperature tudi do minus šest stopinj Celzija, jo lahko posejemo takoj, ko zmrzal zemlje popusti, posledično pa jo nabiramo že na začetku aprila.

Vir kalija in vitamina C

Rdeča redkvica vsebuje veliko kalija, kar 320 miligramov na 100 gramov, ki ga potrebujemo za delovanje ledvic, in pospešuje izločanje škodljivih snovi ter odvečne vode. Bogata je tudi z vitaminom C, folno kislino ter vsebuje malo kalorij, zaradi česar je odlično živilo za spomladansko čiščenje organizma. Žvepleni heterozidi poskrbijo za tipičen vonj in pekoč okus. Čeprav nekateri okusa ne marajo, si je vredno zapomniti, da bolj ko je pekoča, bolj zdrava in koristna je za organizem. Najboljša za prebavo je, če jo uživamo presno.

Na kaj pazimo pri nakupu

Pri nakupu redkvic bodite pozorni, da so lepe, rdeče in čvrste. To je znak, da so sveže. Če so mehke, so verjetno siljene ter v notranjosti votle in grenke. Kupite jih z listjem, ki bo prav tako dokaz o svežini zelenjave, vendar ga odstranite, še preden jih shranite v hladilnik. V hladilniku jih lahko hranite največ sedem dni.

Pospešuje prebavo

Uživanje redkvice spodbuja delovanje jeter ter žolčne vrečke. Dokazano čisti tudi kri. Vlakna iz redkev spodbujajo nastanek prebavnih sokov in uravnavajo praznjenje črevesja. Na ta način organizem lažje izloča strupe. Še posebno se priporoča ljudem, ki pogosto trpijo za težavami z zaprtjem.

Čisti dihalne poti

Redkev je nepogrešljiva tudi pri spomladanskih prehladih, pa tudi pri kroničnih obolenjih dihalnih poti, saj deluje kot naravni inhalator. Pospešuje izločanje sluzi, zato jo priporočajo pri težavah z zamašenim nosom, pogostim vnetjem sinusov in okužbami dihalnih poti. Pri kroničnih obolenjih jo priporočajo pri astmi in bronhitisu.