Za varno vadbo

Kdaj ste nazadnje očistili svojo telovadno podlogo?

Mare Koren
27. 3. 2022, 12.11
Deli članek:

Telovadna podloga je pripomoček, ki vam omogoča udobnejšo vadbo, sprostitev, popolno umiritev, potenje, raztezanje in še kaj smo izpustili. Navadno jo uporabljamo doma in v telovadnici, na tleh, ki so polna mikrobov. Veste, kako jo očistiti?

Dreamstime
Telovadno podlogo uporabljamo doma in v telovadnicah, zato je odličen vir za prenos mikroorganizmov.

Telovadna podloga ali »joga« podloga, kot jo imenujejo mnogi, je nedvomno vsestranski pripomoček, ki ga je treba od časa do časa očistiti. Nekateri to počnejo po vsaki vadbi, spet drugi je ne očistijo nikoli. Če ste začutili, da je čas, da jo očistite tudi vi, a ste izgubili navodila proizvajalca, je dobro, da sledite nekaterim splošnim napotkom.

Vlažna krpa in milnica

Za začetek bo zadostovalo, če podlogo dobro očistite z mlačno vodo, ki ste ji dodali nekaj detergenta ter jo dobro omočite. Če je podloga na mestih bolj umazana, jo nežno podrgnite z mehko krpo, dokler ne odstranite umazanije. Mešanico nato sperite s čisto vodo in podlogo obesite na stojalo za sušenje perila ter pustite čez noč, da se povsem posuši. Še bolje bo, če jo boste posušili na zraku.

Naredite dezinfekcijsko pršilo

Za sprotno čiščenje telovadne podloge lahko pripravite tudi dezinfekcijsko pršilo, s katerim boste svojo podlogo primerno očistili in tudi prijetno nadišavili. Potrebujete le alkoholni kis, eterično olje čajevca in vodo. V razpršilko nalijte ¾ vode, dodajte ¼ kisa in 20 kapljic eteričnega olja. Čajevec ima protibakterijske in protiglivične lastnosti. Kis pa bo še dodatno dezinficiral vašo podlogo. Mešanico pred uporabo dobro pretresite, nato pa popršite po podlogi in obrišite s papirnato brisačo ter pustite, da se povsem posuši.

Pralni stroj ali kad

Preden se lotite tega postopka čiščenja, preverite navodila proizvajalca. Nekateri dovoljujejo pranje v pralnem stroju, a pri tem uporabite program za nežno pranje in ne dodajajte mehčalca, saj lahko uniči prvotno obliko. Precej bolj varno bo pranje v kadi. V kad nalijte nekaj mlačne vode, nato pa podlogo dobro namočite. Zdrgnite z gobico in detergentom za pomivanje posode, nato pa pustite, da se dobro posuši.