ustavite bolečine

Naravna pomoč proti tegobam artritisa, revme in vnetja mišic

Mojca Kopriva
27. 3. 2022, 14.09
Deli članek:

Bolečina nas izčrpa in upočasni ter je glavni razlog za obisk zdravnika. Ko nas nekaj boli, se vse življenje vrti okoli tega in nič drugega ni pomembno. Kako se torej spoprijeti z bolečino?

Dreamstime
Pekoče paprike vsebujejo kapsaicin, snov, ki odpravlja bolečine v sklepih.

Bolečina dobesedno izsesa življenjsko energijo. Zaradi kronične bolečine ste videti stari in upadli, zaradi česar se tudi počutite stare, ne glede na to, koliko let imate v resnici. Ne morete se spraviti k sebi in biti taki kot nekoč. Zato potrebujete načrt za upravljanje bolečine. Ključni za spopadanje z njo so redna telesna vadba in skrb za zdravo prehrano ter dovolj spanja. Vse to preprečuje bolečine v hrbtenici in sklepih pa tudi glavobole in različne oblike depresije. Pomagajo pa tudi naravni pripravki.

Alternativne poti za lajšanje bolečine

Tako kot na mnogih področjih medicine so tudi proti bolečini alternativne vrste terapij, ki so vam lahko v pomoč. Čeprav vseh še niso dobro preučili, so nekatere dovolj obetavne, da se jih splača poskusiti, le prepričajte se, da so prave. Tu je nekaj najbolj učinkovitih.

Vražji krempelj

Rastlina je dobila ime po nenavadni obliki plodov, ki so prekriti s številnimi majhnimi, krempljem podobnimi priveski. Za zeliščne pripravke se uporabljajo korenine oziroma gomolji rastline. Vražji krempelj se uporablja kot tonik za lajšanje artritisa, tendinitisa, revmatizma in vnetja mišic. Vzemite ga 200 mg na dan.

Bozvelija ali olibanum

Je bližnja vrsta frankovskega kadilnega grma, biblijskega kadila, ki se že tradicionalno uporablja v indijski ajurvedski medicini za različne bolezni, vključno z artritisom in drugimi vnetnimi stanji. Vzemite je 900 miligramov na dan.

Kapsaicin

Kapsaicin je primeren za lajšanje najrazličnejših vrst bolečin, na primer bolečin v sklepih in kosteh, tudi tistih, povezane z artritisom, za lažje premagovanje glavobolov ipd. Zelo učinkovito protibolečinsko mazilo lahko pripravite kar sami, in sicer tako, da zmešate izbrano rastlinsko olje, na primer kokosovo ali oljčno, in manjšo količino kajenskega popra v prahu – začimbe, ki vsebuje zelo visoke količine kapsaicina. Priporočljivo je, da olje pred uporabo malce pogrejete. Z mazilom nato večkrat na dan namažite boleče predele. Pazite le, da mazila ne boste nanašali na razdraženo ali poškodovano kožo.