PRIPRAVITE GA NA ZIMSKO SPANJE

Se želite izogniti visokim stroškom servisa kolesa?

Mare Koren
21. 11. 2021, 19.58
Deli članek:

Sezona kolesarjenja se za mnoge počasi končuje, saj nizke temperature marsikoga odvrnejo od vožnje. A še preden kolesu privoščite »zimsko spanje«, mu privoščite primerno zaščito in oskrbo.

Dreamstime
Kolo najprej temeljito očistite, nato preverite vilice, verigo, zavore in tudi napeljavo za luči.

Kaj je lepšega, kot pa se usesti na brezhibno urejeno kolo in si zagotoviti prijetno in varno vožnjo? Letošnja se počasi že končuje, zato še predno mu boste privoščili počitek, mu zagotovite primerno oskrbo. Preverite, kako obrabljene so komponente in jih zamenjajte pred zimo ter se tako izognite tem opravilom v začetku nove sezone.

Pred zimskim počitkom temeljit pregled

PREVERITE ZAVORE IN VERIGO

Gre za dva najpomembnejša dela vašega kolesa, od česar je odvisna tudi vaša varnost. Pred »zimskim spanjem« preverite stanje verige in jo po potrebi zamenjajte. Preverite zavore in nastavite moč oprijema za varno delovanje. 

Če ste se odločili, da se boste od kolesa do spomladi poslovili, ga pred novo sezono dobro očistite, po pranju pa preverite komponente, ki so se v sezoni največ obrabile. Ekstremno obrabo opazi tudi povprečen uporabnik. Obrabo verige lahko preverite tako, da jo poskusite nekoliko dvigniti na velikem pretvorniku. Če se veriga ne premakne in se drži za zobe pretvornika, je še v dobrem stanju, če pa jo lahko dvignete za nekaj milimetrov ali centimetrov, jo bo treba zamenjati. Zelo obrabljeno kartušo boste prepoznali tudi tako, da zobje ne bodo kvadratni, ampak bodo deformirani v konice.

Preverite ležaje

Med nujna opravila spada tudi preverjanje ležajev in njihovo delovanje. Naj gre za središče ali sestavo glave, poskrbite, da bodo delovali brezhibno. Pokanje v srednji kompoziciji ni zgolj nadležno, temveč je lahko tudi nevarno. To se izkaže predvsem po hitri in nevarni vožnji po klancu navzdol. Če niste prepričani o njihovem delovanju, je dobro, da kolo pregleda pooblaščeni serviser.

Kako drag je servis?

Potem ko ste kolo temeljito očistili in pregledali, je čas še za zamenjavo obrabljenih delov oziroma njihovo popravilo. A večinoma lahko vse opravite sami, če ste nekoliko spretni. Sami lahko poskrbite za mazanje verige in zobnikov, sami lahko zamenjate ploščne zavore in z nekaj spretnosti na novo nastavite tudi zavore, ki so se čez leto razrahljale. Po temeljitem pregledu in servisu jeseni bo dovolj, da spomladi samo napolnite pnevmatike.