POMEMBNA JE PRAVILNA NEGA

Tudi doma lahko sami razmnožujete orhideje

Mare Koren
20. 11. 2021, 21.33
Deli članek:

Zimski meseci so običajno tisti, v katerih nas orhideje presenetijo z obilnim cvetenjem. Številne, predvsem vrsta falenopsis, na steblih razvijejo tudi nove liste in poganjke. Kdaj jih je primerno razmnožiti oziroma odrezati in posaditi?

Dreamstime
Ko rastlina odcveti, nikar ne odrežite stebel, dokler se ne posušijo. Rastlina običajno v tem obdobju tvori dodatna stebla ali pa razvije novo rastlinico.

Razmnoževanje orhidej je po eni strani enostavnejše, po drugi pa težje, kot si mislimo. Kot pri vseh rastlinah se tudi orhideje razmnožujejo s semeni ali delitvijo. Razmnoževanje s semeni je za nepoznavalca skoraj nemogoče, saj orhideje tvorijo večjo količino drobnih semen, ki ne vsebujejo endosperma, sto tisoč semen pa tehta približno le gram. Poleg tega zorenje semen nekaterih vrst traja okoli dve leti. Zato jih je enostavneje razmnoževati s potaknjenci, ki jih rod falenopsis precej hitro razvije.

Liste razvije na steblu

Šele ko novonastala rastlinica razvije dva lista in dolge korenine, je primerna, da jo odrežete s stebla.

Falenopsis ali roža metulj običajno nove poganjke na cvetnih steblih razvije takrat, ko razvija cvetove. Lahko zrastejo tudi na steblih, ki so že odcvetela. Te majhne rastline imenujemo »keiki« in so primerne za nadaljnje razmnoževanje orhideje. A potrebna je vztrajnost. Z razmnoževanjem lahko začnete, ko rastlina na steblih razvije vsaj dva lista in več centimetrov dolge korenine. Takrat nove rastlinice odrežemo s stebla in jih posadimo v substrat, ki naj bo bolj fin kot za odrasle rastline, a vseeno zračen. Bodite potrpežljivi, saj bo rastlinica potrebovala nekaj časa, da se bo dobro ukoreninila in najprej dobila močno osnovo, šele nato bo začela ustvarjati nove liste in zacvetela. Vendar bo minilo kar nekaj časa, zato je pri vsem skupaj potrebna potrpežljivost ter veliko nege in pozornosti.

Vzgoja novih rastlin

Pri na novo posajenih rastlinicah orhidej je potrebnega več dela in pozornosti. Najboljši način je, da jih takoj po saditvi dobro zalijemo, pustimo v vodi dobre pol ure, nato pa odcedimo oziroma odlijemo odvečno vodo. Naslednjih 14 dni nove orhideje ne zalivamo, ampak zgolj pršimo površino.