Kaj storiti?

Je ogrevanje prostorov povzročilo zamakanje?

Mare Koren
21. 11. 2021, 11.54
Deli članek:

Ponovno delovanje centralnega ogrevanja in topli radiatorji so v nekatera gospodinjstva prinesli tudi nekaj slabe volje. Ste tudi vi ugotovili, da termostatski ventili puščajo? Kaj storiti, ko opazimo izliv? Ne čakajte, ukrepati je treba takoj.

Dreamstime
Pokanje cevi povzroča tudi hitra sprememba temperature. Cevi se namreč raztezajo in krčijo, zaradi česar lahko razpokajo.

Nesreča nikoli ne počiva in običajno nas obišče, ko si to najmanj želimo oziroma pričakujemo. Končno smo začeli z ogrevanjem in po hladnih dnevih se je še kako prijetno vrniti domov ter se nasloniti na topel radiator. A nikakor, če je pod njim luža vode! Treba je takoj ukrepati, še preden nastane škoda. To lahko preprečite tudi z ustreznim vzdrževanjem. Najbolje je, da sproti preverjate delovanje in preverjate cevi.

Težava so dotrajana tesnila

Najpogostejše napake, s katerimi se vodovodarji in serviserji srečujejo, so obrabljena tesnila. Žal se ta sčasoma obrabijo, lahko pa pride tudi do spontanega pokanja tesnil ali ta popustijo zaradi previsokega pritiska v ceveh. Zato bodite pozorni, če začnejo tesnila kondenzirati ali pod njimi opazite kapljice vode. V tem primeru vam svetujemo, da tesnilo zamenjate.

Pojav korozije

Pogosto se pojavijo težave tudi zaradi korozije, ki sčasoma napade napeljavo. Če opazite razbarvanje ali nenavadno gibljivost vodovodne napeljave, nemudoma pokličite vodovodarja, da preveri stanje cevi. Če gre za staro napeljavo, razmislite o menjavi, preden nastane večja škoda, ki lahko stane tudi nekaj deset tisoč evrov.

Prevelik pritisk

Težave se pogosto pojavijo tudi v spojih cevi. Ti se lahko sčasoma poškodujejo ali začnejo popuščati. Težava je, ker jih redko opazimo, zato bodite pozorni na zvoke, ki nakazujejo na težave. Če slišite pokanje cevi, ko odprete vročo vodo oziroma vklopite centralno peč, so spoji verjetno pod visokim pritiskom, zato naj vodovodar vsaj enkrat na leto preveri napeljavo.

Kaj narediti

Ko opazite znake puščanja, nemudoma pokličite pomoč in se lotite reševanja težave. Tako boste preprečili dodatno škodo. Čim hitreje odstranite izlito vodo in pokličite strokovnjaka, ki bo odkril izvor težav ter jih odpravil. Če boste škodo uveljavljali na zavarovalnici, jo natančno fotografirajte in shranite vsa dokazila o nastali škodi, saj bo to pokrilo neposredno škodo, ki je nastala zaradi okvare.