Zaostritev

Avstrija ob polnoči v popolno zaprtje države, tik pred zdajci uvedli izjemo za žičniške naprave

S.R./STA
21. 11. 2021, 19.51
Posodobljeno: 22. 11. 2021, 09.11
Deli članek:

V Avstriji se je ob polnoči začelo popolno zaprtje države, ki bo sprva veljalo deset dni, a ga bo mogoče še podaljšati do največ 20 dni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ukrep je namreč v nedeljo podprl še pristojni odbor avstrijskega parlamenta, a so v zadnjem trenutku iz zaprtja izvzeli žičniške naprave. Zaradi ukrepa in predvsem napovedi, da bodo s februarjem uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19, se je na ulice Dunaja včeraj podalo približno 40.000 protestnikov, a o večjih incidentih niso poročali. Kot smo že poročali, sta bila na protestih poškodovana dva policista, aretirali pa so šest ljudi.

Kako bo videti popolno zaprtje države?

Lahko bodo lahko od ponedeljka domove zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Odprte bodo le trgovine z nujnim blagom, zaprti pa bodo gostinski obrati in hoteli ter tudi kulturne ustanove.

Za cepljene proti covidu-19 in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra, ko se bo samodejno izteklo. Po desetih dneh bodo odločali o morebitnem podaljšanju ukrepa. Od sredine decembra bo v javnem življenju znova veljalo pravilo preboleli, cepljeni (PC). Za tiste, ki se proti covidu-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo.

V vseh javnih zaprtih prostorih bo od ponedeljka obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Tam bo še naprej v veljavi pravilo 3G oziroma PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Obiski v bolnišnicah ali domovih za starejše bodo po novem možni samo za tiste, ki bodo izpolnjevali pogoj PC. Poleg tega bodo morali predložiti negativen izvid testa PCR.

Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načeloma ostali odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna. Oblasti ljudi pozivajo, naj otroci ostanejo doma, če je le mogoče.

V nasprotju s prvotnim predlogom pa bo kljub zaprtju dovoljena uporaba žičniških naprav. Smučarji bodo morali predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PC. V zaprtih žičniških napravah bodo morali nositi maske tipa FFP2.