Nega in vzgoja

Lončnice v času ogrevanja zalivamo manj, pršimo več

Mare Koren
21. 11. 2021, 16.03
Deli članek:

V zimskih mesecih se vlaga v naših domovih precej zmanjša, poviša pa se temperatura, oziroma se trudimo, da bi bila enaka celo leto. A sprememba vlage in lončnice, ki krasijo okenske police, običajno ne gredo z roko v roki. Kaj lahko storimo?

Dreamstime
Največ težav pozimi rastlinam povzroča suh zrak.

Tako kot med ljudmi tudi med rastlinami obstajajo razlike. Medtem ko si nekatere lončnice želijo nižjih temperatur in več vlage, je pri drugih obratno. Seveda si želimo, da bi uspevale in se v naših domovih počutile kar najbolje. Zato jim moramo nameniti čim optimalnejše razmere.

Radiatorji

Največ težav lončnicam in rastlinam v stanovanju povzroča suh zrak, zato razmislite o merilcu vlage in po potrebi o vlažilcu zraka. Primerna vlažnost v prostoru se giblje med 40 in 60 odstotki. Če je zrak presuh, negativno vpliva na naše zdravje, prav tako na rast in razvoj lončnic. Veliko boste pripomogli z rednim pršenjem rastlin. Zračnost lahko v prostoru povišate tako, da na radiatorje obesite temu namenjene keramične izparilnike, v katere nalijete vodo. Če je mogoče, pazite in lončnice ter druge rastline odmaknite od radiatorjev in ostalih grelnih naprav, da boste preprečili opekline in pregrevanje rastlin.

Manj svetlobe

Nikar ne pozabimo, da je pozimi v prostoru manj svetlobe, saj so dnevi krajši in pogosto sivi ter megleni. Če jih poleti od oken odmikamo, jih pozimi primaknimo, obenem pa pazimo, da jim sprosti čistimo liste, saj jim bomo omogočili boljšo absorpcijo svetlobe za ustvarjanje klorofila. Liste je najbolje brisati z vlažno krpo. Lahko pa rastline od časa do časa postavite pod tuš in jim privoščite vodno prho.

Kako je z zalivanjem

Velja, da potrebujejo rastline pozimi manj vode, vendar naj to ne bo edino dejstvo, na katerega ste pozorni. Sproti preverjajte, koliko vlage imajo rastline. To boste najlažje ugotovili tako, da boste preverjali, kako vlažna je prst tik pod vrhom. Tako kot se spreminjajo pogoji okolja, kot sta vlaga in svetloba, tako se pri rastlinah spremeni potreba po vlagi. Vendar boste veliko več storili, če jim boste zagotovili več vlage v zraku kot vode v lončkih, saj lahko zaradi prekomernega zalivanja in vlage začnejo veneti.