Zanimivosti

Aromatični napitek poskrbi za zdravo srce in odličen spomin

Tea Dečman
21. 8. 2021, 12.12
Deli članek:

Če spadate med ljubitelje kave, se verjetno pogosto vprašate, koliko kave je preveč kave, ali ste je danes popili že dovolj in kako bo to vplivalo na vaše zdravje.

Dreamstime
Ljudje, ki pijejo kavo, naj bi imeli manj možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni.

A naj malce ublažimo vaše skrbi: kava ima kar nekaj pozitivnih učinkov na zdravje (če jo uživamo zmerno, seveda). Vse več raziskav dokazuje, da naj bi uživanje kave v zmernih, priporočljivih količinah pripomoglo h kakovosti človekovega življenja. Če je torej kava del vašega dnevnega rituala, bodite temu hvaležni.

Demenca

Kava naj bi zmanjševala tveganje za alzheimerjevo bolezen. V preteklem desetletju so številne študije dokazale povezavo med pitjem kave in manjšim tveganjem za demenco. Vzrok naj bi bil kofein, ki naj bi pospešil delovanje možganov. V manjši študiji med ljudmi s težavami pri pomnjenju se je izkazalo, da so v obdobju od dveh do štirih let demenco večinoma razvili tisti, ki kave niso pili.

Preprečevala naj bi parkinsonovo bolezen

Parkinsonova bolezen prizadene centralni živčni sistem, kar se navzven kaže kot tresavica. Strokovnjaki še vedno ugotavljajo, kateri zunanji in genetski dejavniki vplivajo na razvoj te bolezni, nekatere študije pa že nakazujejo, da ima pri zmanjševanju tveganja zanjo precej pomembno vlogo kofein. Leta 2017 so v zborniku Archives of Medical Science objavili ugotovitev, ki nakazuje, da pitje zmerne količine kave zmanjšuje tveganje za razvoj parkinsonove bolezni. Zakaj je tako, pa znanstveniki še ne znajo pojasniti.

Kava in zdravje srca

Dolgo se je bolnikom z nepravilnim ritmom srca odsvetovalo pitje kave, ker naj bi to še poslabšalo njihovo stanje. Vendar nedavne raziskave ugotavljajo, da naj bi pitje kave pravzaprav znižalo frekvenco atrijske fibrilacije, to je nenormalnega srčnega utripa, za trinajst odstotkov. Še več! Pri ljudeh, ki pijejo kavo, je menda možnost razvoja srčno-žilnih bolezni manjša za kar devetnajst odstotkov in možnost kapi za kar trideset odstotkov.

Dreamstime
Vsebuje sestavine, ki učinkujejo protivnetno. Zrna kave so bogata z antioksidanti.

Tveganja za nekatere oblike raka

Kava vsebuje več kot tisoč sestavin, od katerih naj bi številne učinkovale protivnetno in proti rakavim obolenjem. Že sama zrna kave so bogata z antioksidanti, ti so pomemben člen v boju proti prostim radikalom, ki so vzrok marsikaterega obolenja, tudi raka. Po podatkih medicinskega vestnika BMJ naj bi bilo uživanje kave povezano z manjšim tveganjem za melanom in levkemijo, prav tako za raka prostate, maternice in jajčnikov. Univerza Južne Kalifornije pa je leta 2017 ugotovila, da je možnost razvoja raka črevesja in danke pri pivcih kave manjša za kar 26 odstotkov. Če na dan popijete približno 2,5 porcije kave, naj bi tveganje za razvoj raka zmanjšali za kar 54 odstotkov.

Do štiri skodelice na dan

Če povzamemo, naj bi nas kava varovala pred najbolj smrtonosnimi dejavniki sodobne dobe, kar pomeni, da nas pomaga ohranjati pri življenju dlje, je leta 2016 zaključil pregled v European Journal of Epidemiology. Štiri skodelice kave na dan naj bi bile povezane z zmanjšanjem umrljivosti in tveganja za razvoj srčnih bolezni in raka.