Triki in rešitve

Kako z oblačil odstraniti madeže znoja in neprijeten vonj?

Mare Koren
21. 8. 2021, 09.09
Deli članek:

Poletje in visoke temperature nam nič kaj ne prizanašajo in že manjši napor poskrbi, da se spotimo. Madeže potu je včasih težko odstraniti z oblačil, še težje pa se je spopasti s takimi madeži na vzmetnici ali vzglavniku.

dreamstime
Če kljub pranju na majicah ostane vonj potu, jih namočite v alkoholni kis.

Madeže potu z navadnih majic praviloma ni težko odstraniti, a včasih se zgodi, da kljub pranju na oblačilih ostane neprijeten vonj. Pri svetlih oblačilih pa se pogosto pod pazduhami pojavijo rumeni madeži. Zakaj nastanejo in kako jih odstraniti?

Rumeni madeži so posledica kombinacije

Znoj je praviloma brez barve in rumeni madeži, ki se pojavijo na predelu pazduh, so posledica kombinacije dezodorantov in potu. Nekateri dezodoranti vsebujejo aluminijev klorid, ki ima nalogo zaviranja delovanja znojnih žlez. V stiku z maščobami in beljakovinami iz znoja sproži kemično reakcijo in ta povzroči rumene madeže na tkaninah, ki jim normalno pranje pogosto ni kos. Da bi se takšnim madežem izognili, lahko zamenjate dezodorant in izberete takšnega brez aluminijevega klorida. Obstaja pa tudi nekaj zvijač, kako preprosteje odstraniti madeže potu na oblačilih, pa tudi na vzmetnicah in vzglavnikih.

dreamstime
Na madež nanesite pasto iz sode bikarbone, nežno vtrite in pustite delovati dobro uro.

Dreamstime
Pri čiščenju bo v odlično pomoč tudi aspirin.

Soda bikarbona

Odlična rešitev pri odstranjevanju madežev potu je soda bikarbona. Zmešajte pet žlic sode bikarbone z nekaj vode, da nastane gosta pasta, ki jo boste s ščetko nanesli na madeže. Nežno jo vtrite v tkanino, nato pa počakajte dobro uro, da mešanica učinkuje. Oblačilo potem kot običajno operite v pralnem stroju ali v mlačni vodi in ga posušite. Če ste sodo uporabili na vzmetnici, jo pustite delovati tako dolgo, dokler se skoraj povsem ne posuši, nato jo posesajte, vzmetnico pa postavite na sonce, da se dobro posuši. Po potrebi postopek ponovite.

dreamstime
Rumeni madeži na majicah so posledica potu in delovanja dezodoranta z aluminijevim kloridom.

Aspirin

Zdrobite štiri tablete aspirina in dodajte vodo, da nastane gosta pasta. S pasto natrite madeže in pustite delovati vsaj pol ure, nato oblačilo operite kot običajno. Aspirin bo odpravil tudi madeže, ki zaradi dezodoranta zatrdijo, lahko ga uporabite tudi pri drugih trdovratnih madežih, kot so madeži šminke, pudra, rdečega vina, paradižnikove omake in podobno. Kombinacijo lahko prav tako uporabite na vzmetnicah in vzglavnikih.

Beli kis

Oblačila, ki se jih je polastil neprijeten vonj, ki tudi s pranjem ne izgine, 15 minut namakajte v alkoholnem kisu, nato pa operite v stroju kot običajno.