Navadni plešec

Nadležen plevel, ki v sebi skriva zakladnico zdravja

Mare Koren
21. 8. 2021, 13.19
Deli članek:

Tokrat vam predstavljamo še en »plevel«, ki je koristen veliko bolj, kot si morda mislite. Naj vam razkrijemo, da je navadni plešec odličen antiseptik in diuretik, a smo na njegove koristne učinkovine sčasoma skoraj povsem pozabili.

dreamstime
Iz posušenega navadnega plešca pripravljamo poparek zoper krvavitvam, bolečim menstruacijam in hemoroidom.

Navadni plešec danes najdemo predvsem na travnikih in pašnikih, pogosto ga srečamo tudi ob cestah. Prisoten je skoraj po vsej Evropi, prepoznamo pa ga po krhkih pokončnih steblih, na vrhu katerih so nanizani drobni beli cvetovi, iz katerih se razvijejo luščki značilne srčaste oblike. Navadni plešec je zanimiv tudi zato, ker cveti vse leto, zaradi česar je osovražen predvsem na vrtnih gredicah.

Uporabni vsi nadzemni deli

V zdravilne namene so uporabni vsi nadzemni deli, ki jih lahko nabiramo vse od marca do novembra. Uporabljamo jih za čaje in tinkture, iz njih farmacevtska industrija pripravlja številne zdravstvene proizvode. Rastlina vsebuje zelo učinkovito eterično olje, prav tako holin, acetilholin, tiramin in flavonoide. Ker naštete učinkovine med shranjevanjem izgubijo nekaj moči, se priporoča uporaba sveže rastline.

Zaustavlja krvavitve

Navadni plešec so pogosto uporabljali pri ustavljanju krvavitev po porodu ter pri vseh oblikah notranjih krvavitev. V enake namene so ga uporabljali med prvo svetovno vojno, namesto zdravil za krčenje perifernih žil. Danes ga priporočajo predvsem kot blago sredstvo proti močnim menstruacijam in prav tako pri krvavitvah iz nosu. Navadni plešec je antiseptik in diuretik ter odlično dopolnilno sredstvo pri zdravljenju vnetega mehurja. Na splošno učinkuje proti vnetjem in krči tkiva. Dobro je vedeti, da lahko pripravke iz navadnega plešca uporabite pri zaustavljanju krvavitev želodca, črevesja, ledvic, pljuč ter iz ran na splošno. Uspešen pa je tudi pri uravnavanju krvnega tlaka.

dreamstime
Pri zaustavljanju notranjih krvavitev pijemo svež sok.

Poparek

Pri močnih in bolečih menstruacijah ter hemoroidih uporabimo poparek ali tinkturo, pripravljeno na osnovi navadnega plešca. Poparek pripravimo tako, da štiri posušene rastline prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 15 minut. Nato precedimo in pijemo po požirkih do tri skodelice na dan.

dreamstime
Tinkturo uporabljamo kot dopolnilno sredstvo pri zdravljenju mehurja.

Svež sok

Svež sok navadnega plešca se uporablja pri zaustavljanju notranjih krvavitev. Pripravimo ga tako, da dve pesti zelišča zmešamo s sto mililitri vode ter nato tekočino precedimo. Sok uživamo do trikrat na dan, po dve jedilni žlici z malo vode.