Zanimivosti

Kisle jedi ne sodijo v aluminijasto folijo

Z.F.
16. 1. 2021, 16.35
Deli članek:

Se tudi vi pogosto sprašujete, kaj je bolje shraniti v aluminijasto in kaj v plastično folijo? Strokovnjaki so potrdili, da je folijo smiselno izbrati glede na živila oziroma hrano, ki jo želimo v prihodnje uporabiti.

Dreamstime
Če boste meso ovili v alufolijo in ga pekli v pečici, bo ohranilo številne arome, preprečili pa boste tudi, da bi se zažgalo.

Velikokrat se zgodi, da ne moremo pojesti ali celo porabiti vsega, kar smo potrebovali za pripravo kosila ali večerje. Seveda okusnih ostankov nikakor ni smiselno metati proč, saj jih, če jih primerno shranimo, lahko še vedno pojemo za malico, naslednji obrok ali porabimo pri pripravi katere druge jedi. Pogosto se odločamo, da hrano spravljamo v plastične posodice, še večkrat pa uporabimo plastično folijo za živila ali aluminijasto, a učinek ni zmeraj enako dober. Zakaj?

V alufoliji hrana z močnim vonjem

Alufolija je v naših gospodinjstvih prisotna dlje kot plastična folija za živila, med drugim pa je tudi nadvse uporabna. Strokovnjaki svetujejo, da v alufolijo zavijemo živila, ki imajo močan vonj, saj bo bolje zadržala vonjave. Živila seveda tesno ovijte in zatisnite ob robovih, da vonj ne bo uhajal. Prav tako je alufolija idealna za zavijanje jedi, ki jih boste kasneje še pogreli v pečici, saj lahko hrano, zavito v folijo, postavite naravnost v pečico, ker je odporna na vročino. A tega trika nikar ne uporabite pri hitrem pogrevanju v mikrovalovni pečici, saj lahko tvegate eksplozijo. Alufolija je koristna tudi pri shranjevanju hrane v zamrzovalniku. Kadar na primer želite shraniti hrano, ki je v odprti embalaži iz običajne folije, je dobro, da jo ovijete še v aluminijasto folijo. Ta bo preprečevala dotok kisika, obenem pa vzdrževala konstantno temperaturo in hrano nato varovala pred oksidacijo in spremembo barve.

Česa ne shranjujemo v aluminijasti foliji?

Kot smo že omenili, aluminijasta folija ni primerna za shranjevanje živil, ki jih kasneje želite pogreti še v mikrovalovni pečici. Razen seveda če boste folijo predhodno odstranili. Sicer pa strokovnjaki odsvetujejo uporabo aluminijaste folije pri živilih, ki vsebujejo veliko kislin, saj aluminij reagira s kislino. Zato v folijo nikoli ne zavijajte razpolovljenih agrumov (limon, pomaranč, grenivk), prav tako odsvetujejo, da bi z njo zavijali fermentirana živila (vloženo kislo zelje ali repa, srbska solata, vložena zelenjava). Izogibajte se tudi zavijanju jagod ali paradižnika.