S koronavirusom je okužen direktor Sove Janez Stušek, poroča 24ur.com. Ker je bil Stušek v stiku s člani Knovsa obstaja možnost, da je okuženih več poslancev različnih poslanskih skupin, kar pod vprašaj postavlja sredino izvedbo seje, na kateri bi razpravljali in glasovali o nezaupnici Janševi vladi oziroma predlogu, da novi predsednik vlade postane Karl Erjavec.

Vsem udeležencem seje je bilo priporočeno, naj opravijo testiranje na novi koronavirus. Vendar tudi to ne zagotavlja, da seje ne bo treba preložiti, saj se lahko okužba pokaže šele nekaj dni po rizičnem stiku.

Poslovnik DZ sicer določa, da se volitve novega predsednika vlade ob vložitvi konstruktivne nezaupnice opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga za izvolitev. Lahko pa DZ na predlog najmanj desetih poslancev ali predsednika državnega zbora z večino glasov vseh poslancev odloči, da se volitve opravijo kasneje, vendar najkasneje v 30 dneh po vložitvi predloga za izvolitev novega predsednika vlade.

Portal 24ur.com sicer piše tudi, da predsedniku DZ poslovnik omogoča tudi, da sejo v sredo začne, nato pa jo zaradi opisanih okoliščin tudi prekine.

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS.