Pohvalil državljane

Krek o "bistveno nižjih številkah" in možnosti "sproščanja prvih zadev"

C.E./STA
16. 1. 2021, 15.15
Posodobljeno: 17. 1. 2021, 09.47
Deli članek:

Izboljšanje epidemiološke slike je zaznal tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

STA
Milan Krek je obiskal Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca v Mariboru.
V Sloveniji je bilo doslej s prvim odmerkom cepljenih približno 40.000 ljudi, večina v starostni skupini nad 80 let, pa tudi zaposleni v zdravstvu in varovanci domov za starejše. "Zanimanja za cepljenje je veliko, žal pa v tem trenutku ne moremo cepiti vseh," je dejal Krek in izrazil upanje na čimprejšnjo dobavo novih enot cepiva.

Med obiskom zdravstvenega doma v Mariboru je Milan Krek potrdil, da smo »v tem tednu imeli bistveno nižje številke.« Pohvalil je državljane, ki spoštujejo ukrepe in si drznil napovedati, da bi »lahko v naslednjem tednu sprostili prve zadeve«, če bi se nadaljeval ta trend. Krek je dodatno pozval zdravstvene delavce in vse prebivalce, da se odzovejo na cepljenje, ko pridejo na vrsto.

Bistvena sta dva podatka. V tem tednu se je povprečje  okuženih v zadnjih sedmih dneh s 1900 v ponedeljek znižalo na 1392, meja za prehod v rdečo fazo pa je postavljena pri 1350. Vzpodbudno je tudi precejšen upad hospitaliziranih zaradi covida-19, iz petka na soboto iz 1266 na 1244. Meja je postavljena pri 1200 zasedenih posteljah.

Angleški sev le vprašanje časa

Direktor NIJZ sicer meni, da bodo t.i. angleški sev novega koronavirusa, ki se širi precej hitreje, slej kot prej najbrž zaznali tudi v Sloveniji. Sum na angleški sev je bil doslej postavljen v enem od laboratorijev, a zaradi pomanjkanja biološkega materiala postopka niso mogli speljati do konca. "Če smo odkriti - angleški sev se je pojavil na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji. Verjetno ga imamo tudi v Sloveniji, le vprašanje časa je, kdaj ga bomo odkrili," je še poudaril.

Ne gre za drastično zmanjšanje doz cepiva

Vodja kabineta na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pa je danes obiskala izolsko bolnišnico. Skupaj bomo tudi ta zimski val epidemije, ki je za vse težak, zmogli, je dejala Bregantova. Ob tem je spomnila, da covid-19 ni edina bolezen, s katero se soočamo, zato je pozdravila za začetek februarja načrtovano odprtje znatno okrepljenega oddelka za radiologijo v SBI, ki bo velika pridobitev za bolnike.

Glede zmanjšanja doz cepiva s strani Pfizerja je Bregantova priznala, da so v petek o tem potekala pogajanja, po katerih pa se je izkazalo, "da to zmanjšanje doz cepiva ne bo tako drastično", čeprav o konkretnih številkah ni mogla govoriti.

Z ministrstva za zdravje so medtem sporočili, da se bo v prihodnjem tednu najavljena dobava Pfizerjevega cepiva za celotno EU zaradi težav dobavitelja prepolovila. Vendar, kot poudarjajo, to ne bo vplivalo na celotno dobavo cepiva v prvem četrtletju. "Pri Pfizerju obljubljajo celo, da bo ta dobava večja že februarja," so poudarili na ministrstvu. Kot so pojasnili, bo zato potrebna le manjša prilagoditev načrta cepljenja za naslednji teden.

Ne glede na zmanjšanje števila doz cepiva po besedah Bregantove kaže, da bodo v prihodnjem tednu lahko zagotovili, da bodo vse najranljivejše skupine prejele drugi odmerek cepiva. Ob ponovnem povečanju proizvodnje Pfizerja pa bodo pred poletjem lahko cepljeni tudi vsi ostali.