Če se je v sredo v Ljubljani zbralo nekaj sto ljudi, se jih je na Dunaju kar 10.000. Skoraj nihče med množico ni držal predpisane razdalje do drugega, seveda tudi niso nosili zaščitnih mask, saj ne verjamejo v nevarnost tega koronavirusa.

Prva skupina se je po poročanju Kronenzeitunga zbrala na trgu Maria-Theresien-Platz in se po nekaj nastopih govorcev podala po mestu. Med udeleženci shoda so opazili tudi dobro razpoloženega nekdanjega vodjo avstrijskih svobodnjakov in nekdanji vicekanclerja Heinza-Christiana Stracheja, ki ga je afera Ibiza stala politične kariere.

demonstracije, zanikovalci koronavirusa, dunaj1
Reuters
Kritični do oblasti.

Ob 14. uri se je začel shod na Heidenplatzu. Tam se je govoričilo, plesalo, objemalo, udeleženci pa si izmenjevali tudi poljubčke. Čez pol ure sta se obe skupini srečali in jo skupaj mahnili po ulicah avstrijske prestolnice. Policisti so jih vseskozi prigovarjali, naj držijo razdaljo in naj nosijo maske, toda demonstranti se niso ozirali na pozive, še manj pa so upoštevali skupinico desetih »protidemonstrantov«, ki so jim kričali »Vse vas bomo cepili«.