vitamin c

Ste že poskusili pomelo?

Z.F.
14. 1. 2021, 21.30
Deli članek:

Ste že kdaj poskusili pomelo ali ste se z njim v trgovini samo spogledovali? Velja za manj znani citrus, ki ga odlikujejo številni zdravilni učinki. Dokazano znižuje holesterol in pospešuje prebavo.

Dreamstime
Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov je pomelo koristno tudi pri krepitvi imunskega sistema. Dokazano zmanjšuje stres, premaguje prehladna obolenja in pomirja kašelj.

Pomelo je nekoliko večji sadež, bolj podoben hruški in je največji med citrusi, saj lahko doseže težo tudi do deset kilogramov, njegov premer pa celo do 30 centimetrov. K nam je pomelo prišlo iz jugovzhodne Azije, kjer ga poznajo že več kot štiri tisoč let. Tako kot drugi citrusi tudi pomelo ni izjema in ima tri plasti. Sadež v prvi vrsti obdaja dišeča debela lupina, ki je svetlo zelena do rumenkasta, kar je odvisno od zrelosti sadeža. Lupina vsebuje koristna eterična olja, pokriva po jo voščena prevleka, ki ščiti in varuje sadež.

Užitno je predvsem meso

Pomelo se od ostalih agrumov loči predvsem po debelini lupine. Ta je namreč precej debelejša od lupine ostalih citrusov, a pomelo precej lažje olupimo, kot denimo pomarančo ali grenovko. Včasih lupina lahko predstavlja tudi polovico teže sadeža. Notranja plast je sestavljena iz sadnega mesa, rumenkaste do rožnate barve. Praviloma je meso manj sočno, kot smo vajeni pri pomarančah ali mandarinah, a je okus precej bolj osvežilen in spominja na mešanico okusa pomaranč in grenivk.

Na kaj pazimo pri izbiri?

Pri nakupu pomela je pomembno paziti na nekaj ključnih stvari, ki vam bodo zagotovile, da je sadež svež in sočen. Pri izbiri sadež najprej »poteškamo« v rokah in izberemo takšnega, ki glede na svojo velikost ni prelahek, saj to lahko pomeni, da je izsušen. Prav tako izberemo takega, ki ima lupino rumeno zelene barve, in pazimo, da ni potolčen ali nagnit. Lupina mora biti napeta in sijoča ter na dotik rahlo lepljiva in nikakor suha. Nastrgano lupino pomela Azijci uporabljajo tudi za odišavljanje jedi.

Presno deluje proti holesterolu

Tako kot druge agrume tudi pomelo največkrat jemo sveže, olupljeno in razdeljeno na krhlje. V njem najdemo veliko vitamina C in kalija, ki pospešuje prebavo in spodbuja tek, prav tako velja za eno boljših zdravil proti povišanemu holesterolu in srčni kapi. Kalij je pomemben tudi za učinkovito vsrkavanje esencialnih mineralov in vzdrževanje primerne količine v kosteh. Z rednim uživanjem pomela se zato tudi primerno zaščitimo pred osteoporozo.