Semena čije niso nova pogruntavščina, saj so jih v Srednji in Južni Ameriki uporabljali že Inki in Maji. Po navadi so jih zmleli v moko ali pa iz njih iztiskali olje. Znano je tudi, da so jih uporabljali za telesno poslikavo. A semena čije so še mnogo več, saj vsebujejo številne koristne snovi za normalno delovanje telesa. V časihstarih civilizacij so imela celo večjo vrednost kot zlato. Čija pa vse bolj pridobiva veljavo tudi danes. V zadnjem času velja za pravo odkritje med tistimi, ki si želijo čim bolj zdraveprehrane

Vir mineralov in koristnih maščob

Čijo gojijo predvsem zaradi semena, ki je izjemno bogato z maščobnimi kislinami omega 3. Poleg tega vsebuje beljakovine in prehranske vlaknine, nikakor pa ne moremo mimo visokih vsebnosti mineralov, med katerimi izstopajo fosfor, mangan, kalcij, kalij in natrij. Za lažjo predstavo smo pripravili primerjavo vsebnosti sestavinčijein nekaterih drugih izdelkov ter tako prikazali raznoliko sestavo tega živila. V 100 gramihčijeje približno:
•    toliko maščobnih kislin omega 3 kot v kilogramu lososa, 
•    toliko kalcija kot v pol litra mleka, 
•    toliko kalija, kolikor ga vsebujeta dve banani, 
•    toliko magnezija, kot bi ga zaužili, če bi pojedli kilogram mandljev,
•    toliko železa kot v 750 gramih špinače,
•    toliko vlaknin kot v 350 gramih otrobov. 

Pozitivna lastnost semen čije je tudi blag okus, ki ga je v jedehprecej lažje prekriti kot okus nekaterih drugih živil.

Uporaba semen

Če semen čije v prehrani še niste uporabljali, vam zagotavljamo, da je uporaba povsem preprosta; semena lahko uporabljate tako surova kot pri peki, kjer lahko nastopajo v deležu do pet odstotkov. Surovo čijo navadno uporabljamo namočeno v vodi, pri čemer dobi želatinastoobliko. Zato jo pogosto uživamokot del kosmičev, v jogurtu in sokovih ter kot dodatekv solatah.Lahko služi kot okras ali pa začimba blagega okusa, ki bo naše telo obogatila z minerali, beljakovinami, vlakninami in maščobnimi kislinami omega 3.