Legenda pravi ...

Se obeta propad Združenega kraljestva? Merline ni na spregled, ostalo jih je še sedem ...

R.T.
14. 1. 2021, 14.49
Posodobljeno: 14. 1. 2021, 14.56
Deli članek:

Britanci trepetajo, odjeknila je namreč pretresljiva vest, da se na utrdbo Tower of London, kjer domuje, že več tednov ni vrnila vrana Merlina.

Profimedia
Legenda pravi, da vrane utrdbe ne smejo zapustiti, sicer bo monarhija padla.

Skrbniki vran na londonski trdnjavi Tower of London menijo, da je Merlina umrla. Iz utrdbe so že na začetku leta poročali, da se tamkajšnje vrane med svojimi preleti vse bolj oddaljujejo od svojega bivališča, kar bi po njihovem mnenju lahko bila posledica »dolgčasa,« saj je v času tako imenovanega »lockdowna« strmo upadlo število obiskovalcev te britanske turistične znamenitosti. »Z vami moramo deliti resnično žalostno novico,« so o vest o pogrešani vrani in njeni verjetni smrti prek twitterja sporočili upravitelji utrdbe. 

Merlina sicer velja za »kraljico« in »nesporno voditeljico gnezda« vran na znameniti londonski utrdbi. Običajna življenjska doba vrane je približno 15 let, če zanjo skrbi človek, lahko doseže tudi starost krepko čez 20 let, izgubljena Merlina pa se je skupini slavnih vran pridružila leta 2007. 

Profimedia
Legenda pravi, da vrane utrdbe ne smejo zapustiti, sicer bo monarhija padla.

Legenda

In zakaj se je zaradi te novice zdrznil marsikateri vraževeren Britanec? V povezavi s temi vranami, stalnimi prebivalkami londonske utrdbe, namreč velja legenda, da bosta, če kdaj zapustijo svoj dom, padla tako kraljestvo kot utrdba. Gre torej za dragocene in močno zaščitene ptiče. Da se legenda ne bi uresničila, mora tam vedno živeti najmanj šest vran. Zaenkrat sicer še ni razloga za paniko, v kolikor je Merlina dejansko umrla, tam trenutno še vedno prebiva sedem vran. Kot poroča BBC, odgovorni Merline zaenkrat še ne nameravajo nadomestiti s podmladkom. 

Londonski Tower je v 11. stoletju dal zgraditi Viljem Osvajalec, a se je legenda o vranah rodila šele 600 let pozneje, natančneje v času Charlesa drugega, ki naj bi mu čarovnica na uho prišepnila, da bo v primeru, če utrdbo vrane zapustijo, monarhija padla.