zagotovite si topel dom

Zadržite toploto v svojem domu

Z.F.
9. 1. 2021, 18.11
Deli članek:

Na stroške ogrevanja v zimskih mesecih lahko vplivamo na več načinov. Dobro pa je poznati tudi trike, s katerimi bomo preprečili uhajanje toplote.

Dreamstime
Ob sončnih dneh odrgnite zavese in prostor ogrejte s sončno toploto. Ko se zvečeri, spustite žaluzije in zagrnite zavese.

Hladno, deževno in občasno tudi snežno vreme nas nič kaj ne vabi na sprehode in v naravo, posledično pa dneve preživljamo v svojih domovih, na toplem. A udobje doma je lahko hitro zgolj utvara, če nas zebe in se nikakor ne moremo ogreti, stroški ogrevanja pa silijo v nebo. Kaj lahko storimo in kako lahko prihranimo energijo? Če si ne morete privoščiti investicije v nov ogrevalni sistem ali energetsko sanacijo objekta, obstaja še nekaj preprostih trikov, ki vam bodo pomagali prebroditi hladen del leta tako, da boste v stanovanju zadržali čim več toplote, ob tem pa privarčevali še kak evro.

Debele zavese in zračna folija

Po navadi največ toplote izgubljamo s slabim tesnjenjem oken in vrat, kar pogosto tudi najbolj občutimo. Ob nizkih temperaturah si lahko pomagamo tako, da na okna namestimo folijo z zračnimi mehurčki, ki jo sicer uporabljajo pri transportu. Folija bo v veliko pomoč pri tesnjenju in zadrževanju toplote, če jo boste namestili na okno. Odlična rešitev so debele zavese, najboljše so tiste iz žameta ali dvojno prešite. Če segajo do tal, jih zataknite za okensko polico in pustite, da radiatorji ogrevajo samo prostor, ne pa tudi prostora med oknom. Če okna in vrata slabo tesnijo, si lahko pomagate tudi z odejami, ki jih nastavite pod okna in vrata ter tako preprečite vdor hladnega zraka v prostor. Odlična rešitev je tudi stiropor, ki ga obložite okoli okna. Strokovnjaki so namreč potrdili, da lahko zaradi nekakovostnih oken in vhodnih vrat temperatura v prostoru ponoči pade tudi za deset stopinj Celzija in so ukrepi zato nujno. Možna rešitev za vsaj malo izboljšano zatesnitev je tudi »daptape« univerzalni lepilni trak. A pri lepljenju pazite, da ne nastajajo slepi zavihki.

Stopinja manj do osem odstotkov nižja poraba

Temperaturo je smiselno čez dan in tudi ponoči regulirati. Če hodite na delo, lahko temperaturo znižate s prijetnih 21 stopinj Celzija na še vedno toplih 18, pri tem pa poskrbite za zmanjšano porabo v času, ko vas ni doma. Enako seveda naredite čez noč, ko lahko temperatura pade celo do 15 stopinj Celzija. Vsekakor si tega ne morete privoščiti, če delate od doma, poleg tega se tudi otroci šolajo doma. Lahko pa znižate temperaturo v prostorih, ki jih ne uporabljate, denimo v hodniku, shrambi, spalnici … . Dokazano naj bi zgolj za eno stopinjo znižana temperatura zraka v prostoru pomenila tudi do osem odstotkov nižjo porabo energije.