NADLOGA MRZLIH DNI

Ste siti zamegljenih očal zaradi nošenja maske?

Z.F.
9. 1. 2021, 10.05
Posodobljeno: 9. 1. 2021, 10.05
Deli članek:

Se tudi vi zmeraj znova jezite, ko se vam zaradi maske zarosijo očala? Kaj lahko naredite in kateri trik uporabiti, da ne bo več tako? Predstavljamo vam nekaj preprostih in poceni rešitev.

Dreamstime
Z meglo, ki se je pojavila na očalih, se lahko spopadete z brivsko peno, zobno kremo ali milnico.

Zagotovo se sprašujete, kaj je treba narediti, da se vam očala, ki jih nosite hkrati z masko, ne bodo rosila. Ste se tudi vi odločili, da jih boste v izogib tej nadlogi nosili čisto na konici nosu, saj ste kljub predlogu, da masko čim bolj zatesnite in namestite čim višje, še vedno imeli »meglo pred očmi«? Obstaja nekaj trikov, ki so jih razkrili angleški kirurgi, ki se s tem pojavom srečujejo že precej dlje kot mi.

V milnici se skriva rešitev

Eden od trikov, ki jih uporabljajo angleški kirurgi za preprečevanje rosenja očal, ki jih nosijo poleg maske, je uporaba milnice in mlačne vode. Svetujejo, da si tik pred nošenjem obrazne maske očala snamete, jih najprej dobro operete z mlačno vodo, nato pa nanje kanete kapljico milnice, očistite in ponovno sperete z vodo. Očala pustite, da se povsem osušijo ali pa jih nežno obrišite z mehko krpo. To naj bi preprečevalo zadrževanje kapljic izdihane vodne pare na lečah očal, saj milnica aktivira površinsko aktivne snovi, ki zmanjšajo površinsko napetost vode.

Zobna krema

Zagotovo ste že slišali za trik, ki ga po navadi uporabljajo potapljači. Steklo plavalne maske premažejo tako na notranji kot na zunanji strani z zobno kremo, nato pa izperejo s sladko vodo. Da, tudi ta trik je še kako uporaben in koristen ter zares deluje. Pri tem bodite pozorni le, da ne uporabljate zobne kreme za beljenje, saj vsebuje trde delce, ki lahko poškodujejo površino stekla in ga opraskajo. Ta trik bo preprečeval tudi rosenje očal, ko se boste s hladnega premaknili na toplo ali obratno.

Pena za britje

Še en odličen trik, ki vam bo zagotovil jasen in čist pogled skozi očala. Pri tej rešitvi potrebujete peno, in ne gel za britje. Nanesete jo na stekla in pustite delovati nekaj minut, nato pa izperete z obilico mlačne vode. Sestavine, ki jih vsebuje brivska pena, bodo preprečile, da bi se na vaših očalih ponovno naredila megla.

Morebitne rešitve pri rosenju očal

KRIŽNA TEHNIKA VEZANJA MASKE

Če uporabljate masko za obraz, ki jo na hrbtni strani glave zavežete, poskusite s križnim načinom vezanja, se pravi, da spodnji trak zavežete z zgornjim. To bo omogočilo tesnejše prileganje maske.

MASKA Z NOSNIM MOSTOM

Strokovnjaki ljudem z očali svetujejo uporabo maske z nosnim mostom ali masko, ki jo lahko v nosnem mostu oblikujete tako, da se prilega obrazu. Ta rešitev bo preprečila uhajanje izdihanega zraka.

Z OČALI ZATESNITE VRH MASKE

Masko potegnite višje proti nosnemu korenu in z očali zaprite in zatesnite vrh maske ter tako omogočite, da se maska močno prilega obrazu. Pri tem bodite pozorni, da vam očala pri sklanjanju ne zdrsnejo.