SADEŽ GREHA

Prepovedan sadež, poln antioksidantov

Z.F.
9. 1. 2021, 14.15
Posodobljeno: 9. 1. 2021, 14.15
Deli članek:

Kdaj ste si nazadnje privoščili granatno jabolko? Gre za pravo zakladnico vitaminov, z njim pa lahko nadomestite tudi agrume, ki ste se jih morebiti že prenajedli. Bogato je z antioksidanti, vitamini in tudi rudninami.

Dreamstime
Sok granatnega jabolka priporočajo pri povišani temperaturi, hitro pa bo opravil tudi s prehladnimi obolenji in vam povrnil moči.

Granatno jabolko je sadež, ki naj bi bil sicer kriv, da sta bila Eva in Adam pregnana iz raja.

Granatno jabolko so uporabljali že Perzijci in Grki ter mu že v takratnih časih pripisovali številne pozitivne učinke na zdravje. Izvira s področja Irana, od koder se je nato najprej razširilo na območje Azije in severne Indije ter šele nato v Evropo. V iranski kuhinji je granatno jabolko še danes nepogrešljiv dodatek k jedem, saj jim daje svojstveno aromo in okus, drugje pa ga večinoma uporabljajo zgolj kot samostojen sadež.

Kako raste granatno jabolko

Granatno jabolko boste danes srečali najpogosteje v Grčiji in drugih sredozemskih državah z milimi zimami. Danes jih gojijo kot košate grme ali kot manjša drevesa. Če ga želite vzgajati sami, ga lahko posadite tudi v večji lonec, ki ga morate v zimskem času obvarovati pred pozebo. Mnogi granatno jabolko cenijo tudi zaradi čudovitih krvavordečih cvetov, ki se razprejo v poletnih mesecih, po navadi v juniju in juliju. Na oplojenem cvetnem steblu se nato oblikujejo sadeži, ki dozorijo do novembra.

Kako izberemo granatno jabolko

Posušena semena uporabljajo za odpravo črevesnih zajedavcev, nekateri pa prisegajo nanj tudi v času težav z ledvičnimi kamni. 

Pri nakupu granatnega jabolka je pomembno, da izberete ravno prav zrelega. Na prvi pogled naj ima čvrsto kožo, ki je temno rdeče barve in brez kakršnihkoli razpok. Če je sadež obarvan oranžno-rumeno, še ni povsem zrel. Hranite ga nekaj časa pri sobni temperaturi ali daljše časovno obdobje v hladilniku. Pazite le, da ne bo izpostavljen sončni svetlobi, saj bo sicer precej hitro zgnil. Zapomnite si, da je treba biti pri kupovanju tega sadeža pozoren na videz. Bolj ko je sijoč in videti slasten, boljši je, seveda pa se prepričajte, da je tudi primerno težak.  

Vir vitaminov in mineralov

Naj povemo, da je granatno jabolko izredno cenjeno zaradi slastnih semen, ki se skrivajo obvarovani s še okusnejšo rdečo membrano, v kateri se skrivajo številni antioksidanti, vitamini A, B2, B3 in C ter rudnine, med katerimi prednjačita predvsem kalij in fosfor. Vsebuje tudi veliko sadnih kislin in polifenolov, ki preprečujejo različne bolezni. Najbolje bo, če si boste privoščili svež sadež, ki mu boste najprej odstranili kapo, nato pa ga previdno prerezali po vidnih rebrih ter močno stresli. Če ne marate semen, si privoščite sok, a če je le mogoče, ga ožemite ročno.