Zanimivosti

Napolnimo zmrzovalnik: hitro hujšanje s hrano iz mikrovalovne pečice

T.D.
19. 9. 2020, 17.48
Deli članek:

Dietologom je uspelo dokazati, da je lahko globoko zamrznjena hrana bolj zdrava kot sveže iztisnjeni zelenjavni in sadni sokovi.

Dreamstime
Zamrznjena živila so izmed vse hitre hrane najokusnejša.

Po njihovem prepričanju lahko s hrano, ki jo v mikrovalovni pečici v nekaj minutah pripravimo za uživanje, tudi najlažje nadzorujemo apetit. Tako uspešno, da z dvema takšnima obrokoma na dan shujšamo za celo devet kilogramov v dveh mesecih! Brez najmanjšega stresa zaradi zapletenih receptov in seštevanja kalorij! Zato je čas, da se vprašate: je še kaj prostora v mojem zamrzovalniku?

Katera živila izbrati

Dieta je praktična predvsem zato, ker vam v trgovini ni treba z lupo iskati živil z oznako »dietetično«. Večina zamrznjenih obrokov za eno osebo namreč vsebuje okoli 450 kalorij, kolikor jih naš shujševalni načrt dopušča. Preprosto napolnite skrinjo z zamrznjenimi živili, ki jih imate radi, in navdušeno spremljajte številko na tehtnici. Ta bo naglo padala, čeprav bodo vaša prva izbira makaroni s sirom ali slastne klobase.

Zakaj so zamrznjena živila odlična

Zamrznjena zelenjavna živila vsebujejo veliko karotenoidov, neprimerno več kot utekočinjena hrana, karotenoidi pa vam pomagajo shujšati do trikrat hitreje. Spodbujajo namreč delovanje hormona adinopektina, ki skrbi za hitro presnovo. Karotenoide morajo utekočinjeni hrani, še posebno tisti shujševalni, umetno dodajati. Zamrznjena živila so izmed vse hitre hrane najokusnejša. Sicer je res, da imajo tudi jagode, vanilja in čokolada odličen okus, a so ti okusi tudi največ, kar lahko dobite iz različnih shujševalnih napitkov. Poleg tega se mnogi sprašujejo, kdo lahko ob tekočih čokoladnih napitkih zdrži dlje kot nekaj dni. Se lahko te diete držim vse življenje? Na drugi strani vam zamrznjena živila ponujajo okus po pici, testeninah, celo jabolčnem zavitku. Gurmanskega dolgčasa skratka ne morete občutiti, četudi pridno hujšate!

Navodila za hujšanje

Zaužili boste okoli 1500 kalorij na dan, od tega naj bo v zajtrku 250 kalorij, čemur dodajte še do dva sadeža, prigrizek naj bo »težak« 100 kalorij, po 500 kalorij pa vam pripada za kosilo in večerjo. Popijte čim več vode, občasno si lahko privoščite tudi gazirane pijače s sladili. Priporočamo čim več začimb.

Pazite na vnos soli

Dietologi svarijo še, da je dobro biti pozoren na vnos soli. Človek potrebuje 1,5 grama soli na dan (tri četrt čajne žličke), toliko pa je že zaužijemo s hrano brez dosoljevanja. Večina nas zaužije več kot sedem gramov soli na dan, več kot tri grame soli dodamo hrani s kuhanjem. Izbirajte zamrznjene izdelke, ki vsebujejo do 0,3 grama soli ali 1000 miligramov natrija na 100 gramov izdelka.