NAPOTKI ZA SHRANJEVANJE

Posušene gobe lahko hranimo do nekaj let

T.D.
19. 9. 2020, 15.32
Deli članek:

Kadar je narava z gobami zelo radodarna, teh gozdnih plodov ne jemo le svežih, ampak jih tudi na različne načine vlagamo, sušimo ali zamrzujemo.

Dreamstime
Manjše vrste gob lahko posušimo tudi tako, da jih nanizamo na nitko in obesimo.

Eden najstarejših načinov shranjevanja je sušenje in dobra stran posušenih gob je, da jih lahko hranimo tudi po nekaj let. Vendar niso vse vrste gob primerne za sušenje, med najprimernejšimi so vse vrste gobanov ali jurčkov, medtem ko lisičke s sušenjem popolnoma izgubijo aromo in okus.

Sušenje gob

Kot posušene gobe so najbolj aromatični jurčki; pred uporabo jih le namočimo v mlačni vodi. Posušene črne trobente pa zmeljemo v prah in ga uporabljamo kot začimbo. Gobe, ki jih nameravamo sušiti, samo obrišemo s čisto, suho krpo in jih nikakor ne spiramo z vodo. Nato jih narežemo na tanke lističe, položimo na papir ali mrežico in posušimo na soncu oziroma zraku. Manjše vrste gob lahko posušimo tudi tako, da jih nanizamo na nitko in obesimo. Če je vreme deževno, lahko gobe sušimo v priprti pečici, pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Gobe so suhe, ko pod prsti šuštijo, in šele takrat jih shranimo v dobro zaprte steklene kozarce.

Globoko zamrzovanje

To je najsodobnejši in najboljši način konzerviranja gob, saj jih lahko tako kasneje uporabimo za pripravo različnih gobjih jedi, še posebno juh, enolončnic, omak, prikuh in rižote. Gobe pred zamrzovanjem očistimo in narežemo na lističe ali kocke. Nekatere gobe je treba najprej blanširati v slani vodi, nekatere pa lahko zamrznemo kar surove. Zamrznemo lahko kar cele klobuke orjaških dežnikov in klobuke travniških ali gozdnih kukmakov, ki jih kasneje ni treba odmrzovati, ampak jih lahko kar zamrznjene dušimo na olju ali stopljenem maslu.

Pasterizirane gobe v slanici

Jurčke, gobane, šampinjone, štorovke in druge užitne gobe lahko vložimo v slanico in nato pasteriziramo. Gobe najprej očistimo, izrežemo vse temnejše dele, narežemo jih in blanširamo v vodi, ki smo ji dodali citronsko kislino ali kis, ter na hitro splaknemo z mrzlo vodo. Dobro odcejene gobe zložimo v kozarce, zalijemo s prevreto slano vodo (na 2,5 dl vode dodamo eno žlico soli), kozarce zapremo in pri 98 stopinjah Celzija pasteriziramo 60 minut. Tako pripravljene gobe kasneje uporabimo kot prilogo. Dušimo jih na maslu ali olivnem olju, dodamo jim lahko prepraženo slanino, smetano in seveda veliko peteršilja.

Sterilizirane dušene gobe

Ta manj znani način konzerviranja gob zahteva natančnost in popolno čistočo, so pa tako vložene gobe odlične in jih tudi po enem letu lahko uporabljamo za pripravo različnih jedi. Gobe najprej temeljito očistimo in narežemo na tanke lističe, damo v posodo, malce posolimo in na zmernem ognju v lastnem soku dušimo približno deset minut, da spustijo vso vodo. Dušene in ohlajene gobe damo v čiste kozarce, jih zapremo in pri temperaturi 95 stopinj Celzija steriliziramo 90 minut. Pustimo, da se počasi ohladijo. Ker se tako pripravljene gobe lahko pokvarijo, moramo biti pozorni na vsako spremembo. Če postane vsebina kozarca motna, spremeni barvo ali vonj ali se pojavi sluz, gobe zavržemo.