Zelo kritični

Predlog rebalansa: opozicija opozarja na visoko zadolžitev

L.K./STA
19. 9. 2020, 16.01
Posodobljeno: 19. 9. 2020, 16.04
Deli članek:

Državna blagajna naj bi leto končala s 4,2 milijarde evrov primanjkljaja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Odbor DZ za finance danes obravnava predlog rebalansa državnega proračuna, ki ob nepričakovanih izdatkih zaradi epidemije covida-19 prinaša rekorden primanjkljaj, po besedah finančnega ministra Andreja Širclja pa je prilagojen novi realnosti, v kateri smo se znašli. A v opoziciji so zelo kritični.

S predlogom rebalansa, s katerim so se v zadnjih dveh tednih že seznanila ostala zainteresirana delovna telesa državnega zbora, se letošnji odhodki državnega proračuna povečujejo za tri milijarde evrov na 13,39 milijarde evrov, prihodki pa zmanjšujejo za skoraj 1,6 milijarde evrov na 9,19 milijarde evrov.

Državna blagajna naj bi tako leto končala s 4,2 milijarde evrov primanjkljaja, je uvodoma članom odbora povedal finančni minister.

V opoziciji takšnim načrtom odrekajo podporo. "V LMŠ imamo zadržke. Pogrešamo več transparentnosti, vladni ukrepi še zdaleč niso tako uspešni, kot jih želi predstaviti sama," je dejala poslanka te stranke Andreja Zabret. Da država gospodarstvu in prebivalstvu pomaga, se ji zdi prav, vendar stroški zaradi epidemije iz obravnavanega dokumenta po njenih besedah niso razvidni.

Zabretova je soglašala tudi z možnostjo, da državna blagajna začasno odstopa od spoštovanja fiskalnega pravila, ki ji na dolgi rok nalaga izravnane prihodke in odhodke. "A dolg nastaja in odplačati ga bomo morali v naslednjih letih," je opozorila.

Na visoko zadolžitev države je opozoril tudi Marko Bandelli (SAB). "Zelo lahko se je zadolževati, toda kako bomo to sanirali?," je vprašal. Konkretno pa je o obravnavanem dokumentu dejal, da v njem pogreša razvojno naravnanost - še tisto, kar je je bilo v proračunu, je vlada zdaj črtala.

Jani Prednik (SD) je opozoril na številna področja, kjer se sredstva zmanjšujejo. Največ se jemlje kulturi, zmanjšujejo se tudi sredstva za znanost, raziskave in razvoj, pa za digitalizacijo, investicije v železnice in športno infrastrukturo ter sredstva za spodbujanje zaposlovanja in kreiranje novih delovnih mest, je naštel. "Eno govorite, drugo pa izkazujejo številke v rebalansu," je bil kritičen.

Šircelj je sicer pojasnil, da vlada nikomur ničesar ne jemlje, pač pa je denar na teh postavkah ostal, ker zaradi epidemije ni bilo mogoče izvesti določenih projektov. Enako so povedali predstavniki posameznih ministrstev. Na ministrstvu za obrambo denimo zaradi ukrepov ob epidemiji niso izvedli vseh previdenih vojaških usposabljanj.

K predlogu rebalansa je vloženih 60 dopolnil, do katerih se bodo še danes opredelili člani odbora in morda pripravili tudi svoje, v nadaljevanju seje pa bodo obravnavali še predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. S tem bodo proračunski dokumenti pripravljeni za potrditev na plenarni seji, ki se začne v ponedeljek.