Zanimivosti

Ali perilo po pranju še zmeraj smrdi?

Z.F.
18. 9. 2020, 21.21
Deli članek:

Pogosta težava, ki doleti skoraj vse. Ste pri jemanju opranega perila iz pralnega stroja tudi vi namesto mehčalca zavohali neprijeten vonj po vlagi in plesni? Kaj je narobe?

Dreamstime
Ste našli vzrok za neprijeten vonj svojega perila?

Vzrokov je seveda več, a najpogosteje težavo predstavljajo bakterije, ki se razmnožijo na mestih, kjer se zadržuje voda, to je v robu tesnila vrat in v odtočni cevi, in ki se ne posuši. Pogosta težava je takojšnje zapiranje vrat, kar preprečuje zračenje. Strokovnjaki pa pravijo, da je pogosta težava tudi pranje perila na hitrem programu. Z njim boste zagotovo prihranili nekaj časa in električne energije, toda izbira programa pri umazanih oblačilih ni ravno dobra, saj je program prešibek in pranje poteka na prenizki temperaturi.

Bakterije in mikrobi

Strokovnjaki priporočajo, da se umazano perilo opere pri temperaturi vsaj 60 stopinj ali več. A pred pranjem zmeraj preverite, če tkanina dovoljuje pranje na tako visoki temperaturi, saj nekatera oblačila ne dovoljujejo pranja pri več kot 40 stopinjah Celzija. V tem primeru pri pranju oblačil dodajte nekaj alkoholnega kisa.

Dreamstime
Težava je lahko tudi v neprimerni količini detergenta.

Ne pretiravajte z detergentom

Seveda igra detergent pomemben element pri pranju perila, še bolj pa primerna količina, kajti tudi pretiravanje v količini detergenta pogosto vodi do neprijetnega vonja ter kopičenja bakterij in mikrobov. Zmeraj uporabite priporočen odmerek oziroma ga prej zmanjšujte kot povečujte. Namesto slednjega dodajte pranju raje žličko sode bikarbone.