Preženimo ose

Kako v boj zoper nadlogo poletja

Z.F.
23. 8. 2020, 09.18
Deli članek:

Če se tudi vi to poletje spopadate z nadležnimi napadi os, ki napadajo tako pridelke kot vas na vrtu, ob posedanju pod drevesi ali ob kosilu v naravi, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se pred njimi obvarovati.

Vanes Husić
Če imate v vrtu veliko os, poskušaje poiskati njihov osir in ga uničite z insekticidom.

Najverjetneje bi se skoraj večina strinjala, da je letos os več kot prejšnja leta, te pa seveda neumorno iščejo hrano, zavetje in dom, kjer je le mogoče. Nič ne bi bilo narobe, če bi šlo za mirne in nenevarne žuželke, a lahko s svojim pikom resno ogrozijo naše zdravje, kot tudi zdravje hišnih ljubljenčkov.

Ne mahajte in ne kolovratite

Ose so v primerjavi s čebelami, čmrlji in sršeni najbolj agresivne predstavnice, zato z njimi res previdno. Če jih razdražimo, ne bodo pičile zgolj iz obrambe, temveč tudi zato, ker ste jih resnično razburili. Njihovo želo je gladko, zato ga lahko izvlečejo in pičijo tudi večkrat. Ko se počutijo ogrožene, v okolico sprostijo hormone, s katerimi prikličejo ostale pripadnice in povečajo agresivnost preostalih v bližini, s čimer povečate njihov razlog za napad. Če so vas obiskale ob poletnem kosilu v naravi, nikar preveč ne kolovratite okoli sebe, raje jim namenite kozarec sladke pijače, kjer bodo hitro našle svoj cilj, po navadi pa v njem tudi tragično končale.

dreamstime
Pogosta nadloga poletja, tako na sadnem vrtu kot pri kosilu na terasi.

Se je naredil osir?

Ose precej rade v bližini hiše, pod lesenimi opaži ali v robu strehe, celo v dimnikih in med razpokanimi stenami naredijo gnezdo oziroma osir, kjer lahko prebiva tudi do več tisoč os. Ko ga opazimo, moramo ukrepati takoj, a precej previdno, saj bodo, kot omenjeno, ose napadle v velikih rojih. Pik pa pri ljudeh povzroči bolečino in rdečico, lahko pride do zatekanja, v najhujših primerih do slabosti in obiska zdravstvene ambulante. Da bi odstranili gnezdo, je najbolje uporabiti insekticid proti osam in sršenom v obliki aerosola, ki ga lahko škropimo na razdalji vsaj štirih metrov. To omogoča tudi, da dosežemo težje dostopna mesta. Svetujemo vam, da se opravila poslužujete zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je v gnezdu največ prebivalcev in so praviloma manj dejavni.

Odlična vaba, ki bo vaš zelenjavni vrt obranila pred osami in sršeni, je pivo. Natočite ga v plastenko in jo obesite na drevo ali postavite v bližino s hrano. To bo precej večja poslastica kot tisto, kar ste si privoščili sami.

Vabe za ose

Plastenki odstranite zamašek in vrh plastenke odrežite. Vanjo stresite nekaj zrelega sadja, dodajte sladkor ali sadni sirup ter prelijte z nekaj kisa. Nato odrezani del potisnite nazaj v plastenko v obratni smeri, tako da bo s tulcem obrnjena navzdol. Rahlo premešajte in vabo postavite v bližino.