Zanimivosti

Poznate trike za lupljenje paprike?

Z.F.
22. 8. 2020, 21.28
Deli članek:

Ali se je kljub nekoliko slabši letini na vašem vrtu nabralo kar nekaj paprik? V nadaljevanju vam predstavljamo trike, s katerimi boste preprosto olupili paprike za vlaganje, pripravo ajvarja ali drugih jedi.

Dreamstime
Kuhane paprike pustite nekaj minut, da se ohladijo, nato pa preprosto odstranite lupino.

Številne znane jedi iz paprik zahtevajo, da so paprike olupljene, kar pa je precej dolgotrajno in dokaj zahtevno gospodinjsko opravilo, ki marsikomu povzroča sive lase. Kuharski mojstri sicer menijo, da se lupijo samo debelokožne paprike, ki so po navadi rdeče ali rumene, medtem ko zelenih praviloma ne lupimo. Da bi se tega opravila lotili s čim manjšim odporom in bi ga opravili čim hitreje, vam predstavljamo nekaj uporabnih načinov.  

Lupljenje s pomočjo blanširanja

Pred blanširanjem paprike dobro operemo. V večjem loncu segrejemo vodo do vretja. Ko zavre, vanj zgolj za minuto do dve vržemo paprike. Iz vroče kopeli nato paprike preselimo v skledo z mrzlo vodo, kjer se bo koža nekoliko nagrbančila. Primerno ohlajenim nato s pomočjo manjšega nožka odstranimo lupino in jih poljubno razrežemo in uporabimo.

Rešitev z mikrovalovno pečico

Paprike dobro operemo in jim izrežemo pecelj s semeni. Zložimo jih v stekleno skledo, ki jo prekrijemo s pokrovom, in paprike tri minute segrevamo v mikrovalovni pečici na najvišji temperaturi. Nato skledo previdno vzamemo iz pečice in počakamo, da se paprike nekoliko ohladijo, ter z njih odstranimo lupino.

Pečenje v pečici

Gre za eno najpogosteje ubranih tehnik, s katero si zagotovimo preprosto odstranjevanje lupine, a mnogi ne marajo okusa po zažganem. Paprike za pečenje pred peko dobro operemo in pustimo, da se nekoliko osušijo. Dobro je, da paprike očistite in razpolovite, da jih boste kasneje lažje olupili. Polovičke nato razporedimo po pekaču, ki ga obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 280 stopinj Celzija in pečemo 30 minut. Pečene paprike nato zložimo v skledo, pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Nato jih olupimo s pomočjo manjšega nožka.