Pozabljen

Toaletni papir, svetilne bakle in ljudsko zdravilo

Z.F.
22. 8. 2020, 14.33
Posodobljeno: 22. 8. 2020, 14.46
Deli članek:

Avgust je primeren čas za bero velecvetnega lučnika, ki so ga cenili skozi zgodovino in ga uporabljali v vse mogoče namene. Danes je sicer skoraj pozabljena rastlina, ki jo najdemo le še tu in tam. Ne spreglejte je.

Profimedia
Vsestransko uporabna rastlina je danes v ljudski medicini skoraj pozabljena, a je praktično nepogrešljiva.

Velecvetni lučnik prepoznamo po mehkih, žametnih bazalnih rozetah, iz katerih v drugem letu rasti požene visoko, pokončno steblo. To se v začetku poletja obraste z do dva centimetra velikimi žareče rumenimi cvetovi, ki medeno dišijo in privabljajo čebele in čmrlje. Cvetovi v dolgih štrucah, ki postajajo vse daljše, izmenično cvetijo vse do konca septembra, medtem pa postajajo vedno večji tudi sivo-zeleni žametni listi, ki so izmenično razporejeni do polovice stebla. Lučnik lahko tako do jeseni zraste tudi 2,5 metra v višino, zato ga težko spregledamo. Mnogi pa ga imenujejo tudi papeževa sveča. Po navadi ga najdemo na obcestnih površinah ali prodiščih, redkeje na travnikih. Ko odcveti, tvori jajčaste kapsule, v katerih najdemo ogromno drobnih semen.

Toaletni papir, bakle in domača lekarna

Lučnik oziroma papeževo svečo so v zgodovini uporabljali za izdelavo bakel, pogosto pa se je znašel tudi v tekstilni proizvodnji, kjer so ga uporabljali za naravno barvilo. V preteklosti so mehke liste uporabljali celo kot toaletni papir. Tradicionalna in dobro poznana je tudi raba v ljudskem zdravilstvu, kjer so poznani predvsem njegovi blagodejni, adstringentni učinki (celjenje, razkuževanje, protivnetno delovanje). Kot zdravilo in kulinarična posebnost so poznani predvsem cvetovi in listi. Lučnik je znan po svojem antispazmodičnem, diuretičnem in protibolečinskem delovanju, po mehčanju sluzi v pljučih in, kot že omenjeno, po ugodnih vplivih na celjenje kože in ran.

Pljučna obolenja

Velecvetni lučnik se najpogosteje uporablja kot ljudsko zdravilo, zoper bronhitis, laringitis, vnetje sapnika, astmo in oslovski kašelj, nekoč pa so ga uporabljali tudi kot pomoč pri tuberkulozi. Znano je, da zmanjša bolečine v prsih in lajša izkašljevanje sluzi. Nekoč so ga celo zvijali v cigarete, podobno kot tobak, in ga kadili ob težavah z astmo in tuberkulozo.

Olajšajte dihanje

Stari recepti svetujejo čajno mešanico s podpornimi zelišči, kot so pljučnik, lišaji, timijan ali borovi vršički. Ta mešanica je odlična ob težavah z dihanjem, blaži krčevit kašelj in odpravlja piskanje, ki prihaja iz pljuč. Koristno je tudi inhaliranje pare, ki odpira pljučne alveole in odpira zamašeni zgornji dihalni aparat.