Zanimivosti

5 nasvetov za lažje upravljanje osebnih financ

Oglasno sporočilo
20. 8. 2020, 14.41
Posodobljeno: 20. 8. 2020, 14.56
Deli članek:

Poskrbite za osebne finance z aplikacijami iz trgovine AppGallery

Huawei
Huawei AppGallery

Rezultati raziskave o finančni pismenosti v Sloveniji, ki jo je leta 2019 izvedla Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), so pokazali, da najnižji indeks finančne pismenosti dosega starostna skupina od 25 do 34 let, najbolj kritični do svojega finančnega znanja pa so v skupini od 55 do 65 let. To kaže na pomen dobrega upravljanja z osebnimi financami, predvsem pa potrebo, imeti jih pod nadzorom. Na srečo je to s pomočjo sodobnih digitalnih tehnologij, naprav in orodij veliko bolj preprosto.

Za upravljanje z osebnimi financami se vse bolj zanašate na aplikacije, saj bančnih poslovalnic ne obiskujete več tako pogosto kot nekdaj. S telefonom vse pogosteje plačujete, preverjate stanja na bančnem računu, nakazujete denar ter iščete informacije o kreditnih pogojih, možnosti naložb in varčevanju.

Huawei
Huawei AppGallery

Poskrbite za osebne finance z aplikacijami iz trgovine AppGallery

1/ Beležite izdatke

Najprej čisto vse zapišete. Uporabiti aplikacijo »My Task« in vanjo vnesite približne mesečne izdatke: naročnine na storitve, račune za komunalne storitve, obroke posojil in druge račune gospodinjstva. Tako boste imeli vpogled na mesečno struške, ki se jim ne morete izogniti, da ne boste porabili več kot lahko.

2/ Nadzorujte nepotrebne stroške

Razmislite o čisto vsakem nakupu, ki ni nujen in ni povezan s kupovanjem hrane in potrebščin gospodinjstva. Določite, kaj morate nujno kupiti in kaj želite, a ni nujno in to kupite takrat, ko vam to dovoli stanje na bančnem računu.

3/ Izkoristite ugodnosti

V aplikacijo Huawei Wallet vpišite kartice zvestobe, ki vam pogosto prinesen dodatne ugodnosti in jih boste lahko izkoristili, tudi če jih ne boste imeli pri sebi. Pametni telefon lahko zamenja tudi plačilno kartico, če uporabite aplikacijo za mobilno plačevanje mBills, ki jo najdete v trgovini AppGallery. Z njo boste lahko plačevali tudi v primerih, ko pri roki ne bo ničesar drugega, razen pametnega telefona.

4/ Varčujte

Če vam to dopušča prihodek, potem nekaj denarja vsak mesec prihranite. Ni pomembno, ali varčujete za stanovanje, starost ali kaj tretjega, vedno vam nudi prijeten občutek brezskrbnosti. S pomočjo mobilnega bančništva, aplikacije nekaterih slovenskih bank bodo kmalu na voljo v tržnici AppGallery, hitro in preprosto sledite prihrankom in višek denarja naložite v sklade, ali kako drugače pametno oplemenitite.

5/ Finančne naložbe

Če ste pripravljeni na manjše tveganje, lahko prihranjen denar naložite v kapitalske trge. Nekateri naložbeni skladi niso tvegani, z aplikacijami za mobilno bančništvo pa lahko spremljate njihovo gibanje in pravočasno sklenete odločitev o dvigu denarja ali vplačilu dodatnih sredstev.

Uporabniki pametnih telefonov Huawei lahko aplikacije poleg v trgovini AppGallery iščete tudi z zmogljivim iskalnikomPetal Search. Če že ni naložen na vašem telefonu, ga prenesite in naložite iz omenjene Huaweieve trgovine z aplikacijami. Potem lahko njegov pripomoček za iskanje namestite tudi na domači zaslon telefona, da je iskanje čim bolj preprosto.

Kadar želite aplikacijo namestiti z njegovo pomočjo, vam iskalnik Petal Search prikaže njen vir, naj bo to trgovina AppGallery, spletno mesto razvijalca ali drugi spletni viri. Uporabite pa ga lahko tudi za iskanje dnevnih novic in športnih rezultatov, je pa tudi odlično orodje za načrtovanje potovanj.