KAR NAPREJ SMRDI

Preženite neprijetne vonjave iz kopalnice

Z.F.
21. 8. 2020, 21.30
Deli članek:

Vsakdo si želi, da je kopalnica prostor sprostitve in da se v prostoru, ki je namenjen tudi intimnejšim zadevam, dobro počutimo. A precej hitro lahko to pravljično sliko pokvari neprijeten vonj, ki se v kopalnici še kako hitro pojavi. Kaj je narobe?

Profimedia
Preden se odločite za uporabo osvežilca zraka, ugotovite mesto izvora neprijetnega vonja.

Kopalnica je običajno prostor, kjer opravljamo večjo ali manjšo potrebo, ta pa za seboj pušča toksični oblaček neprijetnega vonja, ki se ga vsi želimo čim hitreje znebiti. A včasih neprijeten vonj ostaja kljub rednemu splakovanju in čiščenju, zato je treba postopati drugače, sploh pa najprej ugotoviti, kdo ali kaj je krivec za nastalo.  

Straniščna školjka

Če je krivec za neprijeten vonj straniščna školjka, vam seveda ne preostane drugega, kot da jo temeljito očistite, tako znotraj kot zunaj. V notranjosti uporabite čistilo za stranišče, ki vsebuje belilo. Slednje bo odstranilo tudi bakterije, ki za seboj puščajo neprijeten vonj. Straniščno školjko pa nato popršite z mešanico kisa in vode ali mešanico belila (varekine) in vode. Pustite delovati pet minut, nato pa ob odrtem oknu očistite stranišče do konca. Tako boste dezinficirali straniščno školjko in uničili tudi najtrdovratnejše bakterije.

Dreamstime
Morda se krivec za neprijeten vonj skriva v sifonu.

Kaj, če so krivi odtoki?

V kolikor ste ugotovili, da za neprijeten vonj ni kriva straniščna školjka, preverite odtoke oziroma vonj, ki prihaja iz njih, saj se vanje steka vse od milnice do brivske pene, dlak … Če se pojavlja težava tukaj, najprej uberite star, a preizkušen in resnično koristen nasvet. V odtok vsujte žlico sode bikarbone in jo prelijte z decilitrom alkoholnega kisa. Pustite delovati 15 minut, nato pa izperite z obilico vroče vode. Zdaj ste odtok temeljito očistili, če ga želite še odišaviti, pa vanj kanite nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja in trik po potrebi ponavljajte.

Vlažna mesta

Ne pozabite preveriti tudi kotičkov svoje kopalnice in mest, kjer se dlje časa zadržuje voda, na primer robovi umivalnika ali kopalne kadi in tuša. Tam se precej hitro začne tvoriti neprijeten in zatohel vonj, ki ga pogosto pospremi še nastanek plesni. Po vsaki uporabi zato te kotičke, če je le mogoče, dobro obrišite do suhega in preprečite, da bi se v njih začela kopičiti umazanija oziroma razvijati plesen. Če se je slednje že zgodilo, ponovno uporabite trik z belilom ali kisom, nikakor pa ne mešajte obeh sestavin, saj boste ustvarili nevarno kemijsko reakcijo, ki lahko resno ogrozi vaše zdravje.