Zanimivosti

110 LET HOTELA PALACE

Oglasno sporočilo
20. 8. 2020, 13.50
Posodobljeno: 20. 8. 2020, 13.53
Deli članek:

Brezčasno eleganten Hotel Palace 20. avgusta 2020 praznuje 110 let od prvega odprtja hotela za goste.

Hotel Kempinski Palace
Hotel Palace Portorož

Zgodovinski Hotel Palace, danes imenovan Kempinski Palace Portorož, 20. avgusta obeležuje 110 let od odprtja vrat gostom in začetek nepozabne zgodbe prestiža in eminentnih gostov, kar je Portorož poneslo med mondene destinacije.

Hotel Kempinski Palace
Plaža Portorož

Začetnik portoroškega turizma

Hotel Palace je bil ob svojem odprtju v začetku 20. stoletja eden najlepših in največjih hotelov regije ter je vrsto let je spadal med najelitnejše hotele na Jadranski obali. Velja za začetnika portoroškega turizma, kot ga poznamo danes.

V okviru Avstro-Ogrske monarhije je Portorož spadal med najpomembnejša evropska obmorska kopališča in zdravilišča, imenovali so ga »Avstrijska Riviera«; mesto, kjer so letovali plemiči, umetniki, člani kraljevih družin oz. monarhi in visoki politiki.

Hotel Kempinski Palace
Hotel Palace Portorož

Hotel presežkov

Ob odprtju, 20. avgusta 1910, je bil Hotel Palace v vsem najboljši: odprt je bil vse leto, imel je 300 sob z bogato opremo in kopalnicami, luksuzne dvorane za obede in druženje, bare, reprezentativen vstopni del recepcije in garaže.

Dizajn hotela je ustvaril avstrijski arhitekt italijanskih korenin Johannes (Giovanni) Eustacchio, čigar ideja je bila kreacija arhitekturno izjemno bogate palače, v kateri se prepletajo različni stili z elementi dunajske secesije. Ta arhitektura zgradbo krasi še danes.

Hotel Kempinski Palace
Hotel Palace Portorož

Bogata zgodovina

Kempinski Palace Portorož je hotel številnih zgodb, bogate zgodovine in mnogih zanimivosti. Med obema vojnama sta hotel uporabljali nemška in jugoslovanska vojska, med letoma 1964 in 1972 pa je bil domovanje prvega casinoja v državi.

Bil je tudi priljubljena lokacija italijanskih filmskih režiserjev, v njegovi Kristalni Dvorani pa je plesal tudi nadvojvoda Franz Ferdinand. Prav tako je bil hotel Palace med najljubšimi hoteli Josipa Broza – Tita, nekoč je v njem bival tudi znameniti vohun Cicero. Hkrati je bil hotel zmeraj priljubljen med estradniki, kot je Sophija Loren, po kateri je poimenovana hotelska večerna gourmet restavracija.

»Zgodovina in dediščina hotela Palace, skupaj z njegovim pomenom v lokalni skupnosti, sta izjemnega pomena. Tako rekoč vsak posameznik je tako ali drugače s Palacem povezan in v prihodnje želimo na teh povezavah še graditi ter hotel približati vsem deležnikom«, je povedal Kai Behrens, Generalni Manager hotela.

Hotel Kempinski Palace
Kempinski Palace Portorož

Pestro dogajanje 110. obletnici

V hotelu so pripravili manjše aktivnosti in personalizirana doživetja, s katerimi bodo obeležili 110. obletnico delovanja hotela. Tako bo med 20. avgustom in 7. septembrom recepcija gostila manjšo zgodovinsko razstavo o hotelu Palace in njegovih zgodbah.

Na 110. obletnico odprtja, 20. avgusta, bodo hotel obiskali člani društva Roza Klementina, ki bodo goste in obiskovalce popeljali v leto 1910. Kulinarične entuziaste pa bo navdušila z Michelinovim krožnikom nagrajena restavracija Sophija, ki ob tej priložnosti pripravlja poseben meni, ki temelji na originalnem meniju iz leta 1912.

Zgodovinsko vzdušje bodo pričarali tudi živa glasba in šansoni v Palace clubu, kjer bodo obiskovalcem na voljo tudi posebni koktejli iz obdobja la Dolce Vite.

Hotel Kempinski Palace
Kempinski Palace Portorož