Nova priporočila glede nošenja mask

Prvi mož WHO: "Korupcija, povezana z zaščitno opremo, je zame pravzaprav umor"

S.R./STA
21. 8. 2020, 21.36
Posodobljeno: 21. 8. 2020, 21.40
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) upa, da se bo pandemija covida-19 končala prej kot v dveh letih, je danes dejal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Profimedia
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus je korupcijo pri nabavi zaščitne opreme za zdravstvene delavce označil za enakovredno umoru. Kot je pojasnil, korupcija, zaradi katere zdravstveni delavci morajo delati brez ustrezne zaščitne opreme, ne ogrozi le njih, temveč tudi bolnike, za katere skrbijo.

"Kakršna koli vrsta korupcije je nesprejemljiva," je poudaril Tedros v odgovoru na vprašanje o korupcijskem škandalu v Južni Afriki na novinarski konferenci na daljavo. "A korupcija, povezana z zaščitno opremo, je zame pravzaprav umor," je dejal. "Gre za kriminal, umor in se mora nehati," je bil oster. 

Tedros sicer pričakuje, da bo pandemije covida-19 konec prej kot v dveh letih, kolikor je trajala španska gripa v 20. stoletju. Pri tem kot slabosti v primerjavi s časom španske gripe izpostavlja globalizacijo in tesno povezanost sveta, kot prednosti pa boljšo tehnologijo. "Z uporabo razpoložljivih orodij in upam, da tudi cepiva, jo morda lahko končamo prej kot špansko gripo," je dejal. 

Zaradi pandemije covida-19 je doslej po uradnih podatkih umrlo skoraj 800.000 ljudi, z novim koronavirusom pa se jih je po vsem svetu okužilo skoraj 23 milijonov. Španska gripa, ki velja za najhujšo pandemijo v sodobni zgodovini, je med februarjem 1918 in aprilom 1920 zahtevala 50 milijonov smrtnih žrtev, okužilo se je okoli 500 milijonov ljudi.

Za otroke nad 12 let pri nošenju zaščitnih mask enaka pravila kot za odrasle

Za otroke nad 12 let bi morala pri nošenju zaščitnih mask za preprečevanje širjenja novega koronavirusa veljati enaka pravila kot za odrasle. Za mlajše od pet let nošenje mask ne bi smelo biti obvezno, za otroke med 6. in 11. letom pa bi morala odločitev o uporabi mask temeljiti na več dejavnikih, priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). 

Organizacija je najnovejša priporočila pripravila skupaj s Skladom ZN za otroke (Unicef). Pri tem so sodelovali strokovnjaki iz več držav in z različnih področij. Upoštevali so najnovejše ugotovitve glede prenosa novega koronavirusa pri otrocih ter posebnosti pri nošenju zaščitnih mask glede na starost otrok. 

Kaj priporočajo

Za otroke nad 12 let tako priporočajo, da se pri uporabi zaščitnih mask ravnajo enako kot odrasli. To še posebej velja takrat, ko ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje najmanj enega metra in na območjih z velikim številom okužb, piše v priporočilih. 

Za mlajše od pet let nošenje mask ne bi smelo biti obvezno. Strokovnjaki to priporočajo zaradi varnosti in splošnega interesa otrok v tej starostni skupini, pa tudi zato, ker si še ne morejo pravilno namestiti maske ob minimalni pomoči. 

Za otroke med 6. in 11. letom pa bi morala odločitev o uporabi mask temeljiti na več dejavnikih. Med njimi sta število okuženih v okolju, kjer otrok živi ter sposobnost otroka, da si varno in pravilno namesti masko. Med dejavniki, ki jih je pri tej odločitvi treba upoštevati, WHO omenja tudi dostop do mask ali možnosti njihovega pranja. 

WHO tudi priporoča, da nošenje zaščitnih mask ne bi bilo na splošno obvezno za otroke vseh starostnih skupin z motnjami v razvoju ali zdravstvenimi težavami temveč bi o tem odločali od primera do primera. 

Otroci naj glede na priporočila tudi ne bi nosili zaščitnih mask med športom ali opravljanjem fizičnih aktivnosti, saj bi jim to lahko oteževalo dihanje. Na splošno pa WHO vsem otrokom priporoča, naj ohranjajo najmanj en meter medsebojne razdalje. 

Kar zadeva vrste zaščitnih mask, WHO pojasnjuje, da zdravi otroci lahko uporabljajo tudi maske iz blaga, če so ustrezne velikosti zanje ter dobro prekrijejo nos, usta in brado.