Turisti se vračajo domov

Na Hrvaškem že četrti dan zapored padel neslavni rekord, tokrat potrdili več kot 300 novih okužb

A.S./STA
22. 8. 2020, 14.47
Posodobljeno: 22. 8. 2020, 16.18
Deli članek:

Na Hrvaškem danes četrti dan zapored poročajo o rekordnem številu dnevnih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 306, od tega znova največ v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 92. Zaradi covida-19 je umrl še en bolnik.

Bobo
Po podatkih nacionalnega štaba civilne zaščite je v državi trenutno aktivnih primerov okužbe 2052.

Po podatkih nacionalnega štaba civilne zaščite je v državi trenutno aktivnih primerov okužbe 2052. V bolnišnicah je 143 bolnikov, med njimi 12 na ventilatorjih, poroča hrvaški portal index.hr. V zadnjem dnevu so opravili 2574 testov.

Doslej so v državi potrdili skupno 7900 primerov okužbe, 170 bolnikov pa je zaradi covida-19 umrlo.

Najhuje je v Dalmaciji

Po podatkih županijskih štabov civilne zaščite so največ okužb v zadnjem dnevu znova potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer pri 83 osebah z območja županije in pri devetih tujcih. Od kod so tujci, hrvaški mediji ne poročajo. Sledi Zagreb z 58 novimi okužbami.

V istrski županiji so potrdili sedem novih okužb, v šibensko-kninski 14, v zadrski 19, v dubrovniško-neretvanski pa 13. V varaždinski županiji so potrdili 15 novih primerov okužbe, navaja index.hr.

Nacionalni štab je na predlog lokalnih štabov na območju splitsko-dalmatinske županije danes napovedal nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki bodo veljali od ponedeljka in sicer za 14 dni. Na porokah bo lahko največ 50 ljudi, ostala zasebna praznovanja pa bodo lahko potekala samo v krogu družine z največ 20 ljudmi. V barih in lokalih bodo lahko goste stregli samo na odprtih prostorih, kot so terase. Na pogrebih bo lahko največ 50 ljudi.

Turisti se vračajo domov

Po poročanju omenjenega portala je bilo v državi včeraj 20 tisoč turistov manj kot dan pred tem. V domovino se je vrnilo 4354 slovenskih državljanov, v Nemčijo pa približno 4000 nemških državljanov. 

Med potniki, ki vstopajo v Slovenijo, še vedno prevladujejo tuje registrske tablice, so sporočili s PU Novo mesto. Bolj množično vračanje Slovencev tako na mejnih prehodih pričakujejo v nedeljo in ponedeljek, torej tik pred iztekom roka v ponedeljek konec dneva, ko bo mogoče v Slovenijo s Hrvaške še vstopiti brez karantenske odločbe.