Nevarna in zahrbtna

Katere kose plesnive hrane lahko obrežemo

Z.F.
22. 8. 2020, 16.11
Deli članek:

V poletnih mesecih je hrana precej bolj pokvarljiva kot sicer, zato moramo biti še toliko bolj previdni ob njenem skladiščenju. Kaj se zgodi, ko se na hrani pojavi plesen? Katero hrano lahko obdržimo in katero je treba nemudoma zavreči?

Dreamstime
Kruha, ki ga je napadla plesen, ne obrezujte, temveč ga zavrzite.

Če tudi vi ne ostanete ravnodušni ob plesnivi ali pokvarjeni hrani in imate občutek, da razmetavate z denarjem ali preprosto hrane ne znate skladiščiti, ker je kupujete preveč, vam v nadaljevanju predstavljamo vrste hrane, ki jim ni treba romati že ob najmanjšem madežu plesni v smeti. Plesni je lahko več vrst in vse niso nujno nevarne ali strupene. Plesnenje najpogosteje povzročijo mikrobi Aspergillus in Penicillium ter Botrytis, ki jih prepoznamo po značilni beli plesni na sadju. Plesni, ki se pojavijo na izdelkih iz kruha, na mesu ali predelanih salamah, so običajno precej nevarnejše. Nekatere celo kot stranski produkt proizvajajo mikotoksine, med katerimi je najnevarnejši aflatoksin, ki naj bi povzročal raka. A največjo težavo nam predstavlja dejstvo, da četudi odrežemo viden del plesni, še ne pomeni, da je preostali del hrane užiten. Plesen se namreč razmnožuje precej koreninasto in globlje oziroma, če si predstavljamo ledeno skalo, katere zgolj tretjina moli iz morja, medtem ko se prava razsežnost skriva pod gladino. Zato je prvotna reakcija, da plesniva hrana spada naravnost v smeti, načeloma pravilna. A kljub vsemu obstajajo določene vrste hrane, ki jih je varno uživati tudi, če jih oplazi plesen.

Zelje, hruške, paradižnik …

Nekatere vrste sadja in zelenjave lahko varno uživamo, tudi če na njih opazimo majhne kolobarje plesni. Med zelenjavo so zelje, repa, paprika, paradižnik in korenje, medtem ko so med sadjem praviloma manj nevarni sadeži z madeži plesni pri določenih vrstah hrušk, breskev, sliv, malin in borovnic. Omenjeno hrano uživajte tako, da odrežete stran plesnivi del. Znano je namreč, da se plesen na tej vrsti hrane ne razvija tako hitro kot pri ostalih prehrambnih proizvodih.

Suhomesnati izdelki

Tudi nekatere vrste suhomesnatih izdelkov niso nevarne, če na njih opazimo plesen. Pravzaprav nekateri celo vsebujejo plesni. Takšna je denimo suha bela madžarska salama, pogosto je plesen prisotna pri zelo zorjenih mesninah, zato jo najdemo tudi pri divjačinskih proizvodih, skoraj obvezna je tudi pri savinjskem želodcu.