Z mobilno hiško proti virusu

FOTO: »Ostani doma?« Tako jim odgovarja upokojena medicinska sestra ...

S.R.
18. 6. 2020, 08.48
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 09.04
Deli članek:

Po predmestju kubanske prestolnice Havana se vse od začetka epidemije sprehaja kartonska škatla, iz katere štrlijo roke in noge.

Reuters
Feridia v mobilni hiški.

Pod kartonskim ščitom, ki mu sama pravi njen dom, se skriva 82-letna Feridia Rojas. Z mobilno hiško, v kateri rada obišče tako peka kot mesarja, ali pa se ustavi pred trafiko, se je zaščitila pred novim koronavirusom, ki je v državi, kjer osebne zaščitne opreme naj ne bi bilo mogoče kupiti, starejši populaciji še posebej nevaren, poroča tiskovna agencija Reuters. Njena oprava je seveda prej kot zaščita znak protesta in sredstvo za ohranjanje smisla za humor med lokalnim prebivalstvom. 

Reuters
Feridia v mobilni hiški.

»Jaz sem doma, kaj pa ti?« je v brk sloganu »ostani doma« zapisano na škatli. Kot je pojasnila vdova, sicer upokojena medicinska sestra in mama dveh v Združenih državah živečih hčerk, je morala z lastno iznajdljivostjo najti način, da se zaščiti pred nadležnim virusom. »Skrbelo me je zaradi asimptomatičnih primerov, ki bi lahko zakašljali, ko se sprehodim mimo. Iz kartona bom izdelala malo hiško in jo nosila, me je prešinilo,« je povedala Rojasova. Odpadno škatlo si je prisvojila v lokalni lekarni, izrezala odprtine za roke na noge, na vrh pa zalepila del škatle za torto, da bi bil, kot je pojasnila, njen dom bolj podoben hiški s streho kot stanovanjskemu bloku. »Sredi pandemije, nenehnega stresa in tesnobe, moja hiška ljudem na obraze pričara nasmeh,« je še povedala. V Kubi so po podatkih Univerze Johns Hopkins doslej zabeležili skromnih 2280 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 84 oseb. Epidemijo naj bi že imeli pod nadzorom.