kaj sta počela?

Pismo znanih slikarjev o bordelu prvič na očeh javnosti

B.K.
17. 6. 2020, 14.33
Posodobljeno: 17. 6. 2020, 14.50
Deli članek:

Pismo, ki sta ga napisala francoska impersionista leta 1888, je bilo na dražbi prodano nizozemskemu muzeju za 210.600 evrov.

Profimedia
Van Gogh, avtoportret.

Van Goghov muzej v Amsterdamu je bogatejši za pismo iz konca 19. stoletja, ki sta ga skupaj napisala dve izved največjih imen francoskega impresionizma Vincent van Gogh in Paul Gaugin. Pismo, ki je doslej bilo v zasebnih rokah, razkriva kako sta slikarja jeseni leta 1888 ustvarjala v bordelu v mestu Arles, v francoski Provansi, poroča britanski časnik The Guardian.

"Zdaj pa nekaj, kar te bo zanimalo," je zapisal Van Gogh v pismu kolegu Emilu Bernardu. "Napravila sva nekaj izletov v bordele in najverjetneje bova šla tja in tam delala. Gaugin trenutno dela na sliki kavarne, ki sem jo naslikal tudi jaz, a s figurami, ki jih je videl v bordelih."

Profimedia
"Bordel", slika, ki jo je Vincent van Gogh naslikal leta 1888.

Pismo, napisano na štirih straneh, je bilo poslano le nekaj tednov preden sta se podpisana slikarja skregala, Van Gogh pa si je nato odrezal levo uho in ga odnesel natakarici Gabrielle Berlatier. Gaugin je takrat užaloščen dejal, da se je njegovemu prijatelju "popolnoma zmešalo."