Zanimivosti

Preizkusili smo Huawei MatePad Pro: Je to najboljša tablica do zdaj?

oglasno sporočilo
17. 6. 2020, 09.27
Posodobljeno: 17. 6. 2020, 09.44
Deli članek:

Na tablične računalnike danes gledamo predvsem z vidika praktičnosti. Niso pripomoček, ki ga nosimo s sabo na vsakem koraku, ampak navadno počivajo na mizi v dnevni sobi, kjer služijo različnim vlogam. Uporabljamo jih predvsem kot občasni delovni pripomoček, sekundarno napravo za predvajanje zabavnih vsebin ali kot igračo, ki zamoti otroka. V tem se razlikujejo od pametnih telefonov, ki so postali naš ključni pripomoček.

Huawei_MatePadPro
Huawei_MatePadPro

Pred kakšnim desetletjem je bil trg tablic v polnem razmahu. Ni ga bilo proizvajalca, ki ne bi ponujal svojega primerka in za trenutek se je celo zdelo, da so tablice naprava prihodnosti. Večje od telefonov in priročnejše od prenosnikov. Sliši se kot popolna kombinacija. Vendar resničnost je bila povsem drugačna. Po začetni vročici se je zanimanje za tablice močno ohladilo. Ljudje enostavno niso vedeli kaj naj točno z njimi počnejo. Telefonov na vsakodnevni ravni niso mogle nadomestiti, s prenosniki pa se niso mogle kosati po funkcionalnosti. Tako so obležale na mizah, kjer se je na njih začel nabirati prah, občasno pa so jih pograbili otroci za igranje igric.

Veliko proizvajalcev se je zato umaknilo s tega trga. Danes je za resnega uporabnika izbira omejena na nekako dve možnosti. Apple in Samsung. Kot kaže pa sta staroselca po več letih dobila novega resnega tekmeca. Huawei, ki sicer v najmočnejšem tabličnem razredu nima kaj dosti izkušenj, je letos lansiral tablico MatePad Pro, s katero namerava premešati štrene omenjenima. Pri Huaweiu pa verjamejo, da je v tablicah še veliko več skritega potenciala. Zato so se pri kitajskem tehnološkem velikanu odločili, da s svojo novo napravo MatePad Pro malce razburkajo umirjene in zaspane vode. Njihova poteza je več kot dobrodošla, saj na tem področju že predolgo vlada zatišje.

V tem segmentu sicer Huawei nima dosti izkušenj. Njihove tablice MediaPad M5 in T5 se uvrščajo nekam v srednji oziroma nižji razred, od njihovega izida pa je tudi preteklo že kar nekaj vode. Vendar Kitajci ne skrivajo svojih visokih ambicij, kar kaže že novo poimenovanje tablice z oznako Mate. To je namreč oznaka s katero Huawei ožigosa svoje najboljše naprave. Čeprav jih čaka težka bitka z veteranoma, v svojem klobuku skrivajo kar nekaj novih trikov, ki bi znali prepričati marsikoga.

Huawei
Huawei_MatePadPro

Čisti minimalizem in leganca

Pri oblikovni zasnovi se je Huawei zgledoval po najboljših, natančneje Applu. MatePad Pro namreč s svojo obliko precej spominja na iPad Pro, le da ga skuša z ožjimi robovi okoli zaslona še prekositi v minimalizmu. Tablica je sicer ravno prav velika in težka, tako da se v roke lepo usede, s kovinskim ohišjem in lepo zaobljenimi robovi pa deluje zelo dovršeno in elegantno. Edino kar nekoliko popači popoln vizualen vtis je postavitev sprednje kamere. Ta se nahaja v enem od kotov zaslona, s čimer nekoliko zmoti sicer popolno simetrijo in po nepotrebnem posega v sliko na zaslonu. Bolje bi bilo, če bi jo skrili v črn rob okoli zaslona.

Zaslon z diagonalo 10,8 palca oziroma slabih 28 centimetrov sicer prekriva kar 90 odstotkov prednje ploskve tablice, kar je največ med vsemi tablicami. Posledično ima zelo sodoben atraktiven videz, je pa to tudi razlog, da pri držanju s prsti dostikrat prekrijemo delček slike. K sreči Huaweieva programska oprema odlično zazna tovrstne nenamerne dotike in jih uspešno ignorira.

Zaslon sicer sloni na tehnologiji IPS LCD in ne novejši OLED, vendar je slika z ločljivostjo 2560 x 1600 slikovnih pik kljub temu odlična in v praksi kakšnega pomanjkanja ni opaziti. Kontrast je dober, barve nasičene in linije ostre.

Huawei
Huawei_MatePadPro

Ni je naloge, ki ji ne bi bila kos

Še stopničko višje pa je šel Huawei pri komponentah pod zaslonom. MatePad Pro je opremljen s procesorjem Kirin 990, ki ga najdemo tudi pri njihovih novih telefonih serije P40, spremlja pa ga še 6 gigabajtov delovnega pomnilnika in 128 gigabajtov notranjega pomnilnika. Na voljo je sicer tudi v različicah z osmimi gigabajti delovnega in 256 gigabajti notranjega pomnilnika, vendar pri nas za zdaj še ne. Pomembneje kot vse številke na papirju je seveda, kako se ta konfiguracija obnese praksi. Po tedenskem testiranju lahko rečemo, da popolnoma brez zatikanj. Vse dela tako kot mora. Prehajanje med meniji je gladko, grafično najzahtevnejše igre, kot je na primer dirkalna igra Asphalt 9, tečejo bi jim šlo za življenje in tudi, ko imate na tablici odprte tri aplikacije hkrati, ostane poskočna.

Vrhunsko sliko in hitro delovanje pa dopolnjuje še odličen zvok. MatePad Pro se lahko pohvalili s kar štirimi zvočniki, dvema na spodnji in dvema na zgornji stranici, ki so jih zasnovali uveljavljeni mojstri zvočne opreme, podjetje Harman Kardon. Škoda le da se nahajajo na mestu, ki ga pri horizontalni postavitvi tablice, na primer med igranjem iger, velikokrat prekrijete z dlanmi in s tem nekoliko zadušite zvok. Ampak igre je tako ali tako bolje igrati s slušalkami, saj se na ta način bolj potopite v virtualni svet.

Posebej velja izpostaviti še baterijo. Ne le da je pri kapaciteti 7250 mAh izjemno vzdržljiva, tudi napolni se zelo hitro. S priloženim (žičnim) polnilcem moči 40 vatov jo od nič do 100 odstotkov napolnite v kakšni uri in pol, relativno hitro jo lahko polnite tudi brezžično, omogoča pa tudi brezžično polnjenje drugih naprav, ki podpirajo tovrstno polnjenje prek standarda Qi. Vsekakor koristno v določenih situacijah, na primer na kakšnem potovanju pa tudi v dnevni sobi, če se vam ne da ustati in priklopiti telefona na polnilec.

Še ena stvar, ki jo velja vedeti o opremi MatePada Pro je, da nima bralnika prstnih odtisov. Ampak brez skrbi, prek sistema za prepoznavo obraza jo še vedno lahko odklenete zelo hitro. Če vam ta možnost ne diši najbolj, pa se lahko še vedno zatečete k »starim klasikam« v obliki vzorca in številke PIN.

MatePad Pro ima tudi kamero spredaj in zadaj, vendar ne nudita kakšnega presežka. Opravita pa svoje delo v dobrih svetlobnih pogojih zadovoljivo. Na hrbtni strani ima sicer MatePad objektiv z ločljivostjo 13 MP in zaslonko širine f/1.8, spredaj pa z ločljivostjo 8 MP. Omogoča tudi nekajkratno digitalno povečavo, vendar pa rezultati niso najbolj optimalni. Bolje je, da zajamete sliko brez povečave in jo nato po potrebi naknadno obrežete oziroma povečate. Kamera Huaweieve nove tablice sicer pri svojem opravilu ni nič slabša od tistih pri tekmicah. Prej nasprotno. Tablice za razliko od telefonov pač niso mišljene kot kamere.

Huawei_MatePadPro
Huawei_MatePadPro

Prenosniki, bojte se

Lahko pa Huaweiev MatePad Pro uporabite kot pravi pravcati prenosnik, če nanj pripnete magnetno tipkovnico in jo spoznate z digitalnim pisalom M-Pencil. Prva vam bo močno olajšala pisanje dolgih sestavkov in e-poštnih sporočil, drugi pa bo nadomestil računalniško miško, oziroma ponudil še bolj neposredno in pristno izkušnjo upravljanja. Oba pripomočka je sicer treba dokupiti posebej, vendar ju močno priporočamo, če mislite tablico uporabljati za službene ali študijske namene, oziroma za kreativno izražanje.

Digitalno pisalo, ki razpozna kar 4096 stopenj moči pritiska, je namreč kot nalašč za digitalno skiciranje in slikanje, z njim pa lahko tudi ustvarite hitre zapiske in nakupovalne sezname. Pogrešali smo le bolj skrito mesto, kamor bi ga lahko na tablici pospravili. MatePad Pro namreč nima luknje namenjene pisalu, ampak tega magnetno pritrdite na vrh tablice. To v umirjenem pisarniškem ali domačem okolju ni težava, ko se gibljete na poti, pa se lahko kaj hitro izgubi. Takrat ga je varneje pospraviti v žep ali torbo, če tablico prenašate v roki. Na poti pa vam bo koristila tudi že omenjena tipkovnica, ki obenem služi še kot zaščitni etui in kot stojalo za tablico, kjer pozna dva naklona.

Huawei_MatePadPro
Huawei_MatePadPro

Nagradila bo vsakogar, ki se malo znajde

Veliko smo že povedali o MatePadu, ne pa še tistega, kar najverjetneje zanima večino. Kakšna je uporabniška izkušnja brez Googlove podpore. Kdor se je že srečal s katerim od telefonov družine P40, je z aktualnim stanjem že seznanjen. Tablica s tega stališča ponuja povsem enako izkušnjo. Lagali bi, če bi rekli, da se Googlova odsotnost ne pozna. Google se je s svojimi raznoraznimi storitvami že tako vpel v naša življenja, da marsikdo ne zna funkcionirati brez njega. Tu nista le Gmail in Chrome, ki sta še najmanjši problem, saj ju je mogoče usposobiti tudi na novih Huaweievih napravah, ampak Googlovi zemljevidi, YouTube, oblak Drive in nenazadnje trgovina z aplikacijami Play.

Slednjo bo marsikdo pogrešal, saj v Huaweievi lastni trgovini AppGallery manjka še precej aplikacij, ki so v širši uporabi. Na primer Facebook in Instagram. Spodbudno je, da se ta polni praktično na dnevni ravni, vendar bo zelo verjetno rabila še nekaj časa, da bo ponujala tako bogato knjižnico kot Googlova. Vendar ni vse tako črno, kot se morda zdi. Obstajajo namreč številne rešitve »iz druge roke«, prek katerih lahko pridete do velikega števila manjkajočih aplikacij. Celo Googlovih. Ni pa nujno, da bodo vse delovale tako kot morajo oziroma sploh. Do neke mere si lahko pomagate s Huaweievo aplikacijo Phone Clone, prek katere na primer s telefona ali stare tablice prekopirate aplikacije na MatePad Pro. Potem je tu še aplikacija MoreApps, ki jo najdete v AppGalleryju, in vam pomaga najti mesta iz kjer lahko prenesete želene aplikacij, enega od dobro založenih virov predstavlja tudi nahajališče namestitvenih datotek APKPure, prav tako pa so na voljo še številne druge tržnice z aplikacijami.

Huawei_3.jpeg
Huawei_MatePadPro

Povedano drugače: rešitve se najdejo, četudi le zasilne. Vzelo vam bo sicer nekaj časa, da vse prečešete, a vztrajni boste na koncu poplačani in zadovoljni. Pazite le iz katerega vira namešate aplikacije. Veliko je namreč neuradnih rešitev, kar pomeni, da niso tako varnostno preverjene, kot na primer Googlov Play. Pa že ta ima sem ter tja težave s prisotnostjo zlonamerne programske opreme.

Spodbudno je, da Huawei ni vrgle puške v koruzo in se konstantno trudi dobiti čim več relevantnih aplikacij v svojo trgovino. Tudi slovenskih. Kot smo nedavno izvedeli od predstavnikov slovenske podružnice Huaweia naj bi na njihovo tržnico kmalu prišle tudi prve aplikacije slovenskih bank (NLB) in plačilnih storitev (mBills). In mariskatera aplikacija, ki še nekaj tednov nazaj ni delovala na novih Huaweievih napravah, zdaj deluje. To je dobra popotnica za prihodnost in verjamemo, da bo Huawei naredil vse, da bi zagotovil prvovrstno uporabniško izkušnjo.

Velik plus pa si nedvomno zasluži Huaweiev posodobljen uporabniški vmesnik EMUI, ki temelji na odprtokodni različici Androida. Odlikuje ga namreč kar nekaj naprednih funkcij, med drugim sodoben način upravljanja s potezami, sočasna uporaba treh aplikacij in enostavno povezovanje tablice s telefonom. Slednja je še posebej uporabna za hiter prenos datotek z načinom »povleci-in-spusti« oziroma kar celotnega delovnega procesa. Ko napravi povežete, se bo vaš telefon v obliki okna pojavil na zaslonu tablice, vi pa boste na ta način lahko nadaljevali delo na večjem zaslonu.

Tehnična dovršenost za žepu prijazno ceno

Huawei MatePad Pro je brez dvoma vrhunsko zasnovana tablica. Morda celo najbolje od vseh, ki temeljijo na Androidu, s konkurenčno ceno 649 evrov za različico LTE oziroma 599 za različico 4G, pa nudi tudi zanimivo alternativo Applovi. Zahteva sicer nekaj kompromisa na področju programske opreme, ampak ko potegnemo črto, verjamemo, da bo navdušila vsakogar, ki se bo zanjo odločil in vanjo vložil nekaj časa. Za takšno ceno boste namreč težko dobili bolj tehnično dovršeno tablico.