Prenos

Pomembna informacija glede turističnih bonov, tak je v tem primeru postopek ...

S.R.
17. 6. 2020, 09.08
Posodobljeno: 17. 6. 2020, 10.30
Deli članek:

Izpolnjeno izjavo o prenosu turističnega bona je treba oddati receptorju, ne pa pošiljati njim, sporoča Finančna uprava Republike Slovenije (Furs).

Furs
Primer izpolnjene izjave upravičenca o prenosu bona.

Kot je znano, lahko upravičenci do turističnih bonov, ki jih bo mogoče unovčiti od 19. junija do 31. 12., te tudi prenesejo, in sicer na sorodnike v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonca, zunajzakonskega partnerja, partnerja v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter otroke in njihove zakonite zastopnike, če to niso njihovi starši. Bona med drugim ni mogoče prenesti na brate, bratrance, strice, sosede, sodelavce in prijatelje. 

Pri Fursu so danes dodatno pojasnili, naj upravičenci, ki bodo želeli bon prenesti, izjave o prenosu ne pošiljajo njim, temveč naj jo tisti, ki bo bon unovčil, izpolnjeno in podpisano predloži receptorju v turističnem objektu, kjer bodo nočevali. 

Iz prakse

Furs je za ta namen navedel tudi primer iz prakse, v katerem je namišljeni posameznik letoval sam ter koristil svoj bon in bon, ki sta ga nanj prenesla mama in babica: 

Mama in babica morata že pred njegovim odhodom na letovanje izpolniti vsaka svojo posebno izjavo o prenosu bona. Sam se mora na letovanju izkazati z uradnim osebnim dokumentom, receptorju pa povedati, da bi rad unovčil svoj bon ter še bona svoje mame in babice. V postopku mora upoštevati navodila receptorja in mu predati izpolnjeni izjavi o prenosu. Izpolniti mora še obrazec, ki ga lahko prejme tudi pri receptorju. Ta bo nato na podlagi njegovega osebnega dokumenta in izpolnjenih obrazcev prek informacijskega sistema Furs bone unovčil. 

Upravičenci se lahko za vse dodatne informacije obrnejo na Fursov klicni center za turistične bone 08 200 1005. Izjava o prenosu bona in obrazec za potrditev unovčitve bona sta na voljo na spletišču Fursa.