Napetosti naraščajo

Severna Koreja znova postavlja stražarske postojanke, Južna Koreja odgovarja, da so pripravljeni

B.K.
17. 6. 2020, 07.59
Posodobljeno: 17. 6. 2020, 08.46
Deli članek:

Mirovni dogovor izpred dveh let je tudi uradno mrtev.

Profimedia
Južnokorejski marinci ob mejni črti na otoku Yeonpyeong.

Severna Koreja je v sredo sporočila, da bo ponovno poslala vojsko na mesta, ki so bila pred dvema letoma vzpostavljena kot del medkorejskega sodelovanja. Znova bo tudi postavila stražarske postojanke in nadaljevala vojaške vaje, s čimer se umika od dogovora o zmanjšanju napetosti, ki ga je z Južno Korejo dosegla pred dvema letoma.

Oblasti v Pjongjangu so zbliževanje med državama prekinile potem, ko je preko močno zastraženega demilitariziranega območja med državama uspelo preiti skupini južnokorejskih aktivistov, in tja prenesti propagandne letake. Severna Koreja je v odgovor na to razstrelila poslopje urada za zveze z Južno Korejo, v severnokorejskem mestu Kaesong. Gre za novo stavbo, ki jo je v celoti financirala Južna Koreja, a je že dlje časa prazna. Pjongjang prav tako južne sosede obtožuje, da je njihovo nadaljevanje skupnih vojaških vaj z ameriško vojsko kršitev dogovora izpred dveh let. Ju\nokorejska vojska namreč namerava poleti izvesti nove skupne vojaške vaje z ZDA.

Profimedia
Raystrelitev poslopja urada za zveze med Korejama v Kaeosngu.

Južnokorejske oblasti so udarile nazaj in Pjongjang opozorile, naj preneha s "provokacijami". "Opozarjamo, da ne bomo več dolgo tolerirali nepremišljenih severnokorejskih besed in dejanj," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik južnokorejskega predsednika Moona Jae Ina. "Takšne besede severu ne pomagajo. Upamo, da bodo odslej uporabljali osnovni bonton."

Južnokorejski general in vodja operacij južnokorejske vojske Jeon Dong Jin je ob tem zatrdil, da je njihova vojska pripravljena odgovoriti na provokacije.

Profimedia
Vodja operacij pri ju\nokorejski vojski Jeon Dong-jin.

Korejski državi sta v vojni že od leta 1950. Spopadi so se sicer zaključili leta 1953, a vojna se uradno ni nikoli končala, vzpostavljeno je bilo le premirje. Upanje za konec vojne se je pojavilo leta 2018, ko sta se kar trikrat srečala voditelja obeh Korej Kim Džong Un in Moon Jae In.