Zanimivosti

Igrače

Oglasno sporočilo
6. 8. 2019, 16.28
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 16.35
Deli članek:

Otroci imajo veliko igrač, pa kljub vsemu je morda premalo, ko vidijo kakšno, katera pritegne njihovo pozornost. Morda, zaradi nje vse druge igrače gredo v pozabo.

Kakorkoli, so pa nekatere tudi zelo poučne, poleg zabavne igre. Priljubljene so tudi lesene igrače, ki so prijazne do okolja in tudi do otroka. Ko govorimo o priljubljenosti, lahko v zadnjem času izločimo tudi vozila na akumulator ali baterijska vozila, saj so igračke, katerih si želi skorajda vsak otrok. Res pa je, da pri izbiri upoštevamo tudi starost otroka in bomo novorojenčku namenili igralne blazine, medtem, ko bomo večjim otrokom podarili gugalnice, daljinsko vodene igrače, ipd. Vsekakor pa moramo omeniti tudi igrala za zunanjo uporabo, ki so odlična za vsak domači vrt. Med najpriljubljenejšimi so trampolini in peskovniki.

Kako najlažje in enostavno razveseliti otroka? Da nam ne bi bilo potrebno v to vložiti veliko denarja in tudi energije. Z nakupom super igrače, s katero se bo kratkočasil in mu morda prinese veliko zabave. So pa današnje igračke tudi zelo izobraževalne in, če izberemo takšne, poleg zabave lahko otrok dobi tudi nekaj več, učenje s pomočjo igre. Običajno gre za lesene igrače. Vsekakor pa obstajajo takšne, ki zelo dobro simulirajo aktivnosti odraslih. Recimo, vožnjo, nad katero se navdušujejo tako deklice kakor dečki. Temu so namenjena otroška vozila na akumulator. Baterijska vozila so tako pri nas tudi zelo dostopna in jih ponujajo tudi bolje založene otroške trgovine. Če želimo poskrbeti za enkratno zabavo, ki bo trajala še lep čas in bo uporabna ne samo eno sezono, temveč tudi več, potem je potrebno razmisliti o igračah primernih za zunaj. Kot so recimo peskovniki, gugalnice, trampolini, napihljiva igrala, ipd. Pred nakupom, pa seveda preverimo za koliko starega otroka je primerna katera igrača. Dojenčku ne bomo podarili daljinsko vodene igrače, saj je ne bo znal niti uporabljati in večjemu otroku ne bomo podarili igralne blazine, katero je najverjetneje že prerastel.

Koliko igrač ima vaš otrok? Preveč, premalo, ravno dovolj? Morda za mnenje vprašamo otroka. Ta se sigurno ne bi strinjal, če rečemo, da preveč. Preveč ni nikoli, sploh za igrače, ki otroku predstavljajo neizmerno veselje. Otroci se nenehno navdušujejo nad določenimi igračami. Morda so te povezane tudi z raznimi risankami in drugimi aktualnimi risanimi junaki. In pravzaprav nas niti toliko ne zanima, vse dokler gre za varne igračke, ki mu prinašajo veselje. Če se odločimo za lesene igrače, plastične ali kakršnekoli druge. Morda za razne avtomobilčke, punčke, vozičke, ipd. Tudi za daljinsko vodene igrače, za zunanjo uporabo, za vozila na akumulator, itd. Če bi naštevali, bi seznam bil zares dolg, predolg. In tako poskušamo upoštevamo želje otroka. Te so običajno povezane z njegovimi interesi. Če se otrok rad gunca, mu bodo zanimive gugalnice, če se rad igra s peskom, peskovniki, če rad skače, trampolini, ipd. So pa tudi igračke, ki so nekako univerzalne, ne glede na spol in omogočajo široke starostne razlike. Gre za baterijska vozila.

Verjetno še pomnimo, kakšne igrače smo imeli kot otroci. In hitro pride do nostalgije, če jih kje zasledimo. Tako zelo radi jih kažemo svojim otrokom. Res pa je, da je nekoč ponudba igračk bila zelo skopa in je današnja možnost izbire neprimerljiva z izbiro nekoč. Danes so nam na voljo razne igračke. Ko smo sami bili otroci, ni bilo sluha o nekaterih igračkah. Recimo, vozila na akumulator ali baterijska vozila, redke so bile tudi daljinsko vodene igrače, igralne blazine so bile popolnoma drugačne. Peskovniki so sicer bili, pa vendar zelo drugačni, kakršne imajo današnji otroci. Trampolini so nam morda bili na voljo zgolj med javnimi igrali, danes pa so del skoraj vsakega domačega vrta, kjer biva otrok. Lesene igrače so sicer bile, ker je morda bil primanjkljaj drugih, niso pa bile tako dobro dovršne in narejene, kot so to danes. Poznali smo tudi gugalnice.

In tako proizvajalci in prodajalci sledijo času ter nudijo mnogo več. Sploh, kar se tiče igrač. Razvijajo se neverjetneigrače, za katere nikoli ne bi pomislili, da bi lahko obstajale. Peskovniki niso več navadni in se dobijo v raznih velikostih, oblikah in tudi barvah. Gugalnice so na voljo zelo različne. Prav tako trampolini, še nedolgo nazaj zgolj klasični, danes pa v več dimenzijah in tudi barvnih kombinacijah. Na voljo so tudi razne lesene igrače, ki postajajo vedno bolj priljubljene. O tem, da so vozila na akumulator za otroke zadetek v polno, se bomo strinjali kar vsi. Namreč, baterijska vozila so zelo hitro dosegla vrhunec priljubljenosti in tako skorajda ni otroka, kateri si jih ne bi želel. Ne samo, da so na voljo v raznih modelih, razlike so tudi v zmogljivosti. Še nedavno so nam sicer bile na voljo daljinsko vodene igrače, da bomo pa že danes imeli na voljo toliko različnih, z raznimi lastnostmi, pa si morda ne bi mislili. Tako, da nas skorajda več nič ne preseneti, kar se tiče področja igrač.

Veselje otroka se hitro da opaziti in videti, zelo težko ga skrijejo. In včasih smo zelo presenečeni, kako lahko smo ga dosegli. Z izbiro prave otroške igrače lahko storimo za veselje otroka veliko. Recimo, opazili smo, da našega otroka močno pritegnejo vozila na akumulator. Resda gre za nakup, ki bo morda od nas zahteval malo višji finančni vložek, čeprav so že zelo dostopna, pa vendar, ko vidimo, kako ga baterijska vozila zanimajo, z nakupom ne oklevamo. Fantom so zanimive daljinsko vodene igrače, je pa tudi veliko deklic, katerim tovrstne igrače prinašajo zabavo. Za najmlajše so nam zelo pri srcu lesene igrače, saj so do otroka prijazne in tudi do okolja. In, da bo veselje otroka resnično in pristno, da mu kupimo takšne igračke, katerim se bo vračal in se jih ne bo tako hitro naveličal, je dobro, da razmislimo o zunanjih igralih. Kot so recimo peskovniki, trampolini, gugalnice, ipd. Ta so vedno v uporabi in vedno pridejo prav. V zadnjem času tudi napihljiva igrala.

Ne glede na izbrano, se starši zavedamo, da smo lahko tisti, ki otroku izpolnimo želje. Te so včasih skromne, spet drugič od nas zahtevajo nekaj več finančnega vložka. Dokler pa dosežemo zastavljen cilj in vplivamo na zadovoljstvo otroka, pa smo storili vse, kar je bilo v naši moči, in smo dobro vplivali nanj.