Zanimivosti

Opazujte kakovost nočnega počitka

T.D.
4. 8. 2019, 21.45
Deli članek:

Kadar ne spite dovolj trdno, se zbujate napeti, razdražljivi in vaš spomin počasi peša. Ali lahko še kako preverite, kako kvaliteten je vaš spanec?

Profimedia
Če potrebujete več spanca, poskrbite, da ga boste dobili.

Če imate zjutraj zelo suha usta, ponoči najbrž dihate skozi usta ali smrčite. Če niste prehlajeni, pa vseeno dihate skozi usta, vas morda pesti alergija. Poskusite z dekongestivi, ki bodo odprli dihalne poti, razmislite pa tudi o nakupu filtra za čiščenje zraka, ki vas bo rešil alergenov, kot so pršice in cvetni prah. Vsako alergijo mora kajpak najprej potrditi zdravnik. Smrčanje povzročajo prevelika telesna teža, uživanje alkohola v večernih urah, jemanje pomirjeval ali uspaval, pa tudi telesna izčrpanost in neredko ležanje na hrbtu, kar vse poskušajte odpraviti.

Čuden okus v ustih

Jutranji slab zadah oziroma okus kaže na to, da se vsebina želodca med spanjem dvigne vse do ustne votline, čemur pravimo refluks oziroma zgaga. Zaradi refluksa se mnogi ljudje ne zbudijo, vendar pa je njihov spanec vse prej kot spodoben. Poskusite s tableto antacida, tik preden ležete v posteljo, ne jejte pozno zvečer in izogibajte se mastni, močno začinjeni hrani, citrusom in paradižniku ter spite na levi strani.

Utrujenost

Če ste vsako popoldne kronično utrujeni, morda trpite za spalno apnejo, o kateri pričajo tudi nenehna utrujenost, pozabljivost, čemernost. Kadar se zaradi nenadnih zastojev dihanja zbudite, se tega zjutraj sploh ne morete spomniti, vaše zdravje pa je lahko resno ogroženo. Pogovorite se z zdravnikom, poskusite pa še z redno telesno vadbo in, ne boste verjeli, z nošenjem kompresijskih nogavic.

Nespečnost

Kadar zvečer ne morete zaspati, vaše telo izloča spalni hormon melatonin ob napačnem času, najverjetneje zato, ker je v vaši spalnici preveč dražljajev. Umaknite televizor in računalnik, pa tudi pametne telefone. Modra računalniška svetloba vas dela bolj budne kot dnevna. Ne ponočujte več kot enkrat na teden in pred spanjem pojejte kakšen prigrizek, ki pospeši sproščanje spalnega hormona.