Zanimivosti

Smrekovi vršički za zdravje in razvajanje

Z.F.
23. 5. 2020, 10.04
Deli članek:

Sprehod skozi gozd nam ponuja številne možnosti, ki jih nikakor ne smemo spregledati. Ste letos že nabrali smrekove vršičke? Ne pozabite pripraviti sirupa proti kašlju ali žganja, pripravili pa smo tudi druge odlične recepte.

Dreamstime
Sirup iz smrekovih vršičkov se že od nekdaj uporablja za lajšanje kašlja.

Pomlad je čudovit čas, ki nam ponuja številne naravne rešitve, s katerimi lahko hitro očistimo telo ali si pripravimo domače sirupe in pripravke, s katerimi bomo lajšali zimske tegobe. Seveda ne smemo pozabiti na kulinarične specialitete, ki nam jih ponuja. Med najpogostejšimi »divjimi« rastlinami, ki jih nabiramo že zgodaj spomladi, so čemaž, regrat, smrekovi vršički, bezeg, akacija ... Če se še niste lotili nabiranja smrekovih vršičkov, je zdaj pravi čas, da to storite, in ne, niso uporabni zgolj za pripravo sirupa, temveč nam omogočajo uporabo tudi v nekaterih drugih receptih.

Vir vitamina C in rudnin

Glavni razlog nabiranja smrekovih vršičkov je že stoletja priprava sirupa, ki ga v plasteh s sladkorjem in topljenjem na soncu pripravljamo za odpravo kašlja in zasluzenosti. Smrekovi vršički vsebujejo veliko vitamina C, ki okrepi naš imunski sistem in poskrbi za nemoten potek številnih procesov v našem telesu. V vršičkih najdemo še karotenoide in pomembne minerale, med katerimi izstopata kalij in magnezij, prav tako visoke vsebnosti klorofila, ki je nepogrešljiv pri obnavljanju in celjenju kože, ter številne druge antioksidante. Smrekove vršičke lahko tudi zamrznete ali pa jih posušite in tako pripravite čaj oziroma poparek ali kakšno kulinarično specialiteto.

Aromatična kopel

Zunanje lahko smrekove vršičke uporabljate kot aromaterapijo v prostoru ali pri razvajanju v kopeli. Dodajte nekaj smrekovih vršičkov v kopel in dolijte še nekaj eteričnega olja smreke ali jelke. Tako boste hitro pospešili krvni obtok, poskrbeli za hitrejše celjenje ran in enkratno sprostitev.