Velike žuželke

17 let jih ni bilo na spregled, strokovnjaki zdaj opozarjajo, da bodo iz podzemlja prilezli v milijonih

S.R.
22. 5. 2020, 09.28
Posodobljeno: 22. 5. 2020, 09.36
Deli članek:

Ameriškim zveznim državam Virginia, Severna Karolina in Zahodna Virginija med letošnjim poletjem grozi posebna nadloga.

Profimedia
Preobrazba od ličinke in končno odrasle oblike s krili.

Iz podzemlja naj bi se na plano prebilo na milijone škržatov. Oblasti svarijo, da bi se na posameznem hektarju površine lahko znašlo kar 1,5 milijona teh žuželk. Osupljiva vojska. Gre za velike žuželke s prosojnimi krili in izbuljenimi očmi.

Območje naj bi škržati onesnažili predvsem s hrupom. Kot je pojasnil Eric Day, strokovnjak za entomologijo na univerzi Virginia Tech, se lahko »skupnosti in kmetije, kjer se bo naenkrat pojavilo veliko število škržatov, soočajo z znatnim hrupom.« Day sicer upa, da bo nad kakršnimi koli motnjami zaradi kravala, ki ga bodo žuželke povzročale, prevladalo dejstvo, da gre za izjemno redek, a izjemen dogodek. 

Iz podzemlja bo namreč po 17 letih prilezel tako imenovani »zarod IX.« Škržati imajo nenavaden življenjski cikel. Zarodi se lahko pojavljajo letno, na 13 ali pa celo 17 let, njihov življenjski cikel pa naj bi bil po navedbah nekaterih strokovnjakov odvisen od plenilcev, ki se jim želijo izogibati. Količina mase, ki jo predstavlja ta gmota žuželk, zanje predstavlja mamljiv vir hrane. »Obstaja teorija, da so se ti škržati s cikli, ki ustrezajo prašteviloma 13 in 17, evolucijsko razvili tako, da se izognejo sinhronizaciji s cikli plenilcev,« so v izjavi za javnost zapisali na univerzi. Posamezen cikel je sicer odvisen od vrste škržata. 

Še vedno ni znano, kdaj točno se bodo škržati letos pojavili, strokovnjaki napovedujejo zgolj, da bo zarod zavzel območja na jugozahodu Virginije, dele Severne Karoline in Vzhodno Virginijo. Po navedbah strokovnjakov bodo prebivalci na teh območjih deležni edinstvenega naravnega pojava, ki se na večini območij ni pojavil vse od let 2003 in 2004.