Astro

10 napotkov, kako vzeti življenje v svoje roke

Nevenka Kamenik
23. 5. 2020, 10.00
Posodobljeno: 23. 5. 2020, 10.06
Deli članek:

Končno je napočil čas, ko se virus umirja in se naša življenja vračajo v tirnice, ki smo jih vajeni. In spet bomo postali »dobri stari mi«.

pixabay
mehurčki

A kaj če bi postali »novi boljši mi« in uvedli v svoj vsakdan nove navade?
Naša osebna sreča in zdravje sta namreč vedno povezana s tem, koliko časa posvetimo skrbi zase. Pripravila sem vam deset zelo preprostih nasvetov, kako bolje skrbeti zase in biti bolj srečni. Zagotovo med njimi najdete tudi vsaj enega po svoji meri …

1. Bodite fizično aktivni, da bo vaše telo zdravo
Razlogov za ukvarjanje s športnimi aktivnosti je veliko. Empirični podatki kažejo, da tisti, ki opravljajo predvsem sedeča dela, umirajo dvakrat pogosteje zaradi srčno-žilnih bolezni, debelosti, diabetesa tipa 2 in ostalih kroničnih bolezni. Različne raziskave potrjujejo, da fizična aktivnost izboljša fizično in duševno kakovost življenja, prav tako se zmanjšajo tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni, depresije, raka, debelosti … Skratka manj sedenja in več fizične aktivnosti ter živeli boste bolj zdravo in dolgo življenje. Poiščite si tisto fizično aktivnost, ki vas najbolj veseli. Vadite jogo, aerobiko, pilates, borilne veščine, taj či, plavajte, sprehajajte se …
2. Uživajte zdravo hrano
Uživajte veliko uravnovešenega žita, zelenjave, solat in sadja. Jejte tisto, kar je sveže. Pozimi se bolj nagibamo h korenski zelenjavi, poleti pa bolj k svežim solatam, listnati zelenjavi in sadju. Žitarice potrebujemo vso leto. Uživajte tudi vitamine in minerale, a bodite previdni. Sami odkrijte, kaj potrebujete. Poskrbite, da bo hrana na krožniku videti čim bolj vabljiva. Zavedajte se, da bo šla v vaše telo, da ga nahrani, mu da energijo in omogoči rast vašim celicam. Žvečite jo, okušajte, predvsem pa uživajte v njej. Če bi radi kar naprej jedli samo sladkarije, ugotovite, zakaj je tako. Najbrž se ne hranite prav, zato bi telo rado kar najhitreje prišlo do potrebne energije. Poskušajte uživati čim več naravne hrane. Res je, da je naravna hrana dražja, toda zato boste, dolgoročno gledano, prihranili denar za zdravstvene usluge. Vedite, čim bolj sveža je hrana, tem bolj zdrava je in tem več življenjske energija da.
3. Poskrbite za osebno higieno
Čiščenje telesa in skrb za kožo, zobe ter lase sta zelo pomembna. Kadarkoli je mogoče, uporabljajte naravna in netoksična mila ter kozmetiko.
4. Vzemite si čas za počitek
Količina počitka, ki ga človek potrebuje, se razlikuje od človeka do človeka. Ste nočni ali dnevni tip? Prisluhnite telesu. Kadar ste utrujeni, počivajte ne glede na uro dneva. Če boste legli takoj, ko boste začutili utrujenost, boste potrebovali le kake pol ure, da se vam bodo povrnile moči. Prisluhnite potrebam svojega telesa.
5. Meditirajte, da umirite svoj um in čustva
Meditacija vas bo sprostila in pomirila. Vaš notranji nemir bo postal notranji mir, vaše negativne misli in čustva bo preobrazila v pozitivne. Samo udobno se namestite in z vsakim vdihom vdihnite prihodnost ter vse njene možnosti. Ko izdihnete, izdihnite preteklost in vse, kar spada vanjo. Tako vdihujete prihodnost in izdihujete preteklost. Pustite preteklosti, da odide. To vajo delajte, kolikor časa vam ustreza. Pomagalo vam bo že pet minut zavestnega dihanja.
6. Poskrbite za primerno obleko
Naravna vlakna imajo močan in pozitiven učinek na vaše energetsko telo. Najboljši so bombaž, svila in volna. Tudi mešanice so dobre. Energetski pretok najbolj motijo sintetična vlakna, kot so poliestri in najlon. Svojo garderobno omaro dobro založite, tako da se boste lahko oblekli svojemu počutju primerno. Vaše obleke naj bodo tudi različnih barv. V vaši avri nemara primanjkuje kake barve in bi jo zato morali napolniti z energijo te barve.
7. Poskrbite za udobno domače okolje
Ali se doma dobro počutite? Poskrbite, da bo v vašem domu dovolj svetlobe, čistega zraka, okrasnih rastlin, ki oddajajo zdravilno energijo. Poskrbite, da bo stanovanje v barvi, ki vam ustreza.
8. Privoščite si razvedrilo
Razvedrilo je prav tako pomembno kot delo. Redno se smejte, odkrivajte otroka v sebi in uživajte v vsakem trenutku.
9. Vedno je potreben osebni izziv
Vsakdo si že od nekdaj želi izpolniti kakšno svojo željo, ki jo odlaga že leta. Mogoče gre za kakšno potovanje, spremembo poklica ali dela, vsekakor si morate dati priložnost, da vsaj poskusite. Pomislite, kaj bi morali storiti, in naredite osebni načrt. Vedite, da je vaše najgloblje hrepenenje glas vaše duše in da je to natanko tisto, zaradi česa ste prišli v to življenje.
10. Imejte iskrene partnerje in prijatelje
Tako kot ima naše telo potrebe, ima tudi naša duša potrebe. Ena najpomembnejših potreb duše je potreba po globokih, toplih in iskrenih medsebojnih odnosih s prijatelji in partnerji. Iskreni, pravi prijatelji in intimni partnerji sproščajo stres, zagotavljajo veselje in sproščenost, krepijo naše zdravje in preprečujejo osamljenost.